Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın
Vds satın al

Sezon Sonu Karne: 2025 Tahminlerim Ne Kadar Tuttu?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2025 konvektif sezonunun karnesi. Ekim henüz bitmedi; son maddeyi ay sonunda güncelleyeceğim. Puan: tuttu 1, kısmen 0.5, tutmadı 0.
  • Mayıs normal, İç Anadolu'da ilk dolulu günler: Tuttu. 1
  • Haziran sezonun en aktif ayı ama 2024'ten zayıf: Tuttu. Haziran'da 3 büyük dolu günü (2024 Haziran'da 5). 1
  • Temmuz-Ağustos düşük aktivite, en az bir Yüksek risk kırılma günü: Tuttu. 5 Ağustos. 1
  • Eylül-Ekim kıyılarda sert sonbahar konveksiyonu: Kısmen (şimdilik). Eylül'de Ege kıyısında iki kuvvetli sağanak; Ekim'in ilk yarısı sakin. 0.5
  • Büyük dolu gün sayısı 5-8: Tuttu. 5 gün. 1
  • Marmara'da Yüksek risk günü 2-4: Tuttu. 2 gün (Haziran'da 1, 5 Ağustos). 1
  • Doğrulanmış kara hortumu 0-2: Tuttu. 1 (Haziran, Konya ovası, görselle doğrulandı). 1

Toplam: 7 maddeden 6.5 puan (%93).

Değerlendirme
Kuru kış sonrası 'sakin ama tehlikeli anlı' sezon beklentisi tuttu. Sayısal aralıklar da tuttu, ama iki tanesi alt sınırda. Aralıklarımı biraz geniş verdiğim için puanım yüksek görünüyor olabilir; bunu kabul ediyorum.

Gelecek sezon
Aralık yerine olasılık vereceğim. Kemal'in Brier tablosu yöntemine geçiyorum.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • karalp, barank, mert_trabzon, aziza, ozane, Radarcan, YucelE94, havaEsin, kardursun
Vds satın al
'Aralıklarımı geniş verdim' itirafı için tebrikler. 0-2 hortum aralığı zaten neredeyse her sezonu kapsar. Olasılık yöntemine geçme kararı çok doğru, gelecek sezon seni Brier ile yargılayacağız. Olasılıklı tahmin kültürü forumda yavaş yavaş yerleşiyor, bu çok güzel.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • meteohilal
(14.10.2025, 20:45)ModelciKemal Yazdı: 'Aralıklarımı geniş verdim' itirafı için tebrikler. 0-2 hortum aralığı zaten neredeyse her sezonu kapsar. Olasılık yöntemine geçme kararı çok doğru, gelecek sezon seni Brier ile yargılayacağız. Olasılıklı tahmin kültürü...
Haklısın, 0-2 hortum aralığı bedava puandı. Gelecek sezon her maddeye tek bir eşik ve olasılık yazacağım: 'büyük dolu günü 8'i geçer mi, %45' gibi. Kaçış yok. Bu sayede karnedeki her madde gerçekten sınanabilir olacak.
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • leventKar, ertugrulgul, van389, CerenFirtina
Eylül-Ekim maddesi için Ekim sonunu bekle derim. Ege'de deniz hâlâ 24 °C, ilk ciddi soğuk sistem geldiğinde kıyıda sert sağanaklar kaçınılmaz. Benim yağış tahminimde de Ekim sonu ilk kuvvetli sistem var.
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.
[-] EgeMeltem adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • ardahanhavasi, tolgaMeteo
Konya ovasındaki hortumun görsel doğrulamasını ben göndermiştim. Kayda geçmesi çok güzel. Böyle olayların kaydının tutulması çok önemli. Yerleşim yerine ulaşmaması büyük şanstı. Kayıtlar ileride çok işe yarayacak. Paylaşım için tekrar teşekkürler.
Konya sabahları soğuk, forum sıcak.
(16.10.2025, 20:19)levent87 Yazdı: Konya ovasındaki hortumun görsel doğrulamasını ben göndermiştim. Kayda geçmesi çok güzel. Böyle olayların kaydının tutulması çok önemli. Yerleşim yerine ulaşmaması büyük şanstı. Kayıtlar ileride çok işe yarayacak...
Görselin için tekrar teşekkürler. Hortumun konumu, saati ve yönü ile birlikte kayıtta. Kayıt tutmak, Türkiye'de hortum sıklığını anlamak için çok önemli; çoğu olay kayda geçmeden unutuluyor. Bir sonraki sezonda da görsel doğrulama kuralını koruyacağız.
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • vedatKar, yalcin107, havanazlican
Aydın'dan: yarın için kuvvetli yağış ve gök gürültülü sağanak uyarısı yayımlandı. Eylül-Ekim maddesinin son sınavı geliyor galiba. Radarı açık tutacağız, takip konusunda görüşürüz. İnşallah çok şiddetli geçmez, ama hazırlıklı olmakta fayda var.
[-] Radarsalih adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • savasgokce
Güncelleme: 28 Ekim'de Ege kıyısına ulaşan ilk kuvvetli sonbahar sistemi, İzmir ve Aydın'da saatte 30 mm üstü yağış ve gök gürültülü sağanaklar getirdi. Radar yankısı 55 dBZ'ye ulaştı. Eylül-Ekim maddesini tam puana çeviriyorum. Toplam: 7 maddeden 7 puan. Aralıklarım geniş olduğu için bu puanla övünmüyorum.
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • diyarbakirlimetin
Bornova'dan onay: 28 Ekim akşamı bir saatte 34 mm. Ekim sonu dedim, Ekim sonu geldi. Konvektif ve yağış tahminlerimizin aynı gün tutması güzel bir tesadüf, ama umarım Kasım daha nazik geçer.
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.
[-] EgeMeltem adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • aktas_nevsehir, kocaeligozlem