Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Yaz 2026 mevsimlik tahmin karnesi: modeller ne dedi, ne oldu?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karadeniz'in karnesi farklı. Sıcaklık tarafında Temmuz +1,2 civarı (Of, 40 m, kendi ölçümüm), yani sizden az. Asıl mesele yağış: mevsimlik modellerin "normal" dediği yaz, 18-20 Temmuz'da üç günde 142 mm getirdi. Saatlik en yüksek şiddet 31 mm (19 Temmuz 03:00-04:00). Dere yatağı taştı, can kaybı yok, MGM turuncu kod bir gün önceden verilmişti.

Bu tür olayları mevsimlik modelden beklemek zaten yanlış; onlar üç aylık ortalama söyler, üç saatlik felaketi söylemez. Ama karne konuşuyorsak şunu yazalım: Karadeniz için mevsimlik yağış tahmini pratikte kullanılamaz. Toprak doygunluğu ve saatlik şiddet takibi yapan, kısa vadeli modele bakar.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • mustafa84, savasgokce, SeldaGozlem, kaan_bolu, sevgi_63, yagmur_Asli, erzurum95, erhankeskin, ilkert76, bulutyeliz, gurbuzm, berk486, meteosinan
Alıntı
Aynen, Marmara için bu hafta gerçekten ilginç olacak.

Aynen öyle, kısa vade daha güvenilir.
[-] rustukose adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • SamsunMeteo452
Alıntı
Bu çıktıya bakınca Ege için hafta sonu çok hareketli.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • HavaAdmin
Alıntı
Kesinlikle öyle, Denizli için bu tablo çok tanıdık.
Mobil cihazdan yazıyorum, kısa cevaplar için kusura bakmayın
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Serife10
Alıntı
Bu yağmurun ardından sıcaklıklar belirgin düşecek.

İzmir için akşam saatlerinde yağış devam eder mi?
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • omer_418
Alıntı
(20.08.2026, 09:08)IstasyonHalil Yazdı: Nilüfer / Bursa, 155 m, Davis Vantage Pro2, sensör 2 m, çim üstü, gölgelik pasif havalandırmalı. Referans: kendi 2019-2025 ortalamam (yedi yıl, resmi normal değil, uyarıyorum). (tablo) *1-20 Ağustos Bursa'da da tablo...
Halil, işte böyle istiyorum: rakım, sensör yüksekliği, referans dönem, hepsi var. Teşekkürler. Yedi yıllık referansın resmi normal olmadığını yazman da ayrıca takdire değer; çoğu kişi bunu yazmıyor.

Bir sorum var: gölgelik pasif havalandırmalı dedin. Temmuz'da rüzgarsız öğle saatlerinde pasif gölgelikler 0,5-1 °C fazla ölçüyor diye biliyorum. 38,4'ün içinde o pay olabilir mi? Ben aktif fanlı gölgeliğe geçtiğimde eski sensörle fark 0,7 °C çıkmıştı, aynı yerde yan yana.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • Zeliha83, demirelc, BulutKovalayan, taskinb, vedat_827, tugrul_772, meteohilal
Alıntı
Aynen, bu sistem daha önce de Marmara kıyılarını şaşırtmıştı.
Modeller tahmin eder, gökyüzü karar verir.
Radar ve uydu takibi sabah kahvesiyle birlikte
[-] tugrul698 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • bulutEbru, NevsehirMeteo607
Alıntı
Çok teşekkürler, sayende bugünkü toplantımı iptal ettim ve iyi ki etmişim.

Doğru tespit, ben de İstanbul için benzer bir tablo bekliyorum.
[-] dogant adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • selcukMeteo, hatay61
Alıntı
Güzel bir karne başlığı olmuş; her mevsim sonunda tekrarlanmasını öneriyorum.

Birkaç not:
  • MGM'nin Mayıs'ta yayımladığı mevsimlik tahmin de yaz için sıcaklıkların normallerin üzerinde olmasını beklemişti; yani ulusal kaynak ile uluslararası modeller aynı yöndeydi.
  • Sıcaklık tahmininin yağıştan daha başarılı olmasının nedeni fiziksel: deniz yüzeyi sıcaklığı anomalilerinin (Akdeniz'in Mayıs'ta normalden sıcak olması gibi) aylarca süren bir hafızası var ve modeller bunu iyi taşıyor. Yağış ise günlük-saatlik konvektif süreçlere bağlı; mevsimlik ölçekte öngörülebilirliği düşük.
  • Anomali hesabında referans dönem 1991-2020'dir; farklı dönem kullananların bunu belirtmesi gerekir, Halil'in yaptığı gibi.

Kaynak: MGM mevsimlik tahmin bülteni (Mayıs 2026), ECMWF SEAS5 Mayıs çıktısı.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • tugayMeteo, umit86, karshavasi, alperena, Siirt507, cerenu_sakarya, necatikar, Sevgi_95, savasKar
Alıntı
Çeşme karnesi: yaz normal. Meltem düzenli çalıştı, öğleden sonra 18-25 knot, Temmuz'da üç gün 30 knot üstü. Sıcaklık deniz kenarında 33'ü zor geçti, iç kesim başka hikaye.

Soru: mevsimlik modellerin rüzgar tahmini var mı? Yelken okulu için Haziran'da "bu yaz meltem nasıl olacak" diye soruyorlar, ben de "nasıl olacaksa öyle" diyorum. Daha bilimsel bir cevap olsa iyi olur.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • havaciabdullah, faruk.aygun, sinophavasi, kaan04
Alıntı
(23.08.2026, 22:08)EgeliRuzgar Yazdı: Çeşme karnesi: yaz normal. Meltem düzenli çalıştı, öğleden sonra 18-25 knot, Temmuz'da üç gün 30 knot üstü. Sıcaklık deniz kenarında 33'ü zor geçti, iç kesim başka hikaye. Soru: mevsimlik modellerin rüzgar tahmini var...
EgeliRuzgar, var ama güvenme.

SEAS5'te 10 m rüzgar hızı anomalisi ürünü mevcut. Ege meltemi (etezyen rejimi) büyük ölçekli bir olgu: Balkanlar üzerindeki yüksek basınç ile Anadolu üzerindeki ısıl alçak arasındaki basınç gradyanına bağlı. Bu gradyan mevsimlik ölçekte kısmen öngörülebilir olduğundan modelin "normalin üstü meltem" demesi tamamen anlamsız değil. Ama doğrulama çalışmalarında rüzgar anomalisinin becerisi sıcaklığın çok altında; güven derecesi düşük.

Pratik cevap: Mayıs sonunda Balkan yükseğinin kurulup kurulmadığına ve ECMWF Extended'in ilk iki haftasına bak; "bu yaz" yerine "bu iki hafta" için cevap ver. Yelken okulu için yeterli olur.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • balikesir83, berkkar, kaan04, serefy, fidan83, karcaglar, karsoner, bartinmeteo226
Alıntı
Ağustos ayında Bursa için normal sıcaklık kaçtır?

ICON bu kez ECMWF ile aynı fikirde, bu nadir görülür.
Kar sevenler kulübü üyesi ❄️
Davis Vantage Pro2, çim üstü 1,5 m · Karacabey / Bursa
[-] tunao55 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • elazigliemre, SamsunMeteo452, YesimFirtina, sezgin_79
Alıntı
Katılıyorum, özellikle rüzgar yönü konusunda çok haklısın.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • meteosenay, havacifikret, elifgozlem, AynurSimsek59, cetind58, erzurumFirtina, kastamonuhavasi, tarik.kara, erhankeskin
Alıntı
Bu arada, Radar görüntüsünde o mor alan ne demek? Gözlemi olan yazsın.
Her sabah 07:00 ölçümü, Samsun
[-] serkan.kalkan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Ordu170, buse.trabzon, PalandokenKar
Alıntı
Katılmıyorum, Samsun için verilen değerler bana çok yüksek geldi.
Alıntı