Konu: 151
Alınan Beğeni: 755 mesajda 5.038
Verilen Beğeni: 326
Bu hafta sonu İç Anadolu'ya Mart ayında son yılların en kuvvetli karını getiren sistem için analiz ve model karnesi. Ayşe'nin sinoptik forumundaki yerini bir kez daha işgal ediyorum, kusura bakmasın.
1. Sinoptik özet
3 Mart'ta Balkanlar üzerinden Ege'ye inen derin oluk, 4 Mart 12 UTC'de Doğu Akdeniz üzerinde kapalı bir alçağa dönüştü: klasik Kıbrıs alçağı. Yer haritasında merkez 998 hPa, Kıbrıs'ın hemen batısında. 500 hPa'da -32 °C soğuk çekirdek Anadolu'nun güneyine kadar indi. Alçağın kuzey ve kuzeydoğu kanadında Akdeniz'den taşınan nem, İç Anadolu'daki soğuk hava (T850 -7 °C) ile birleşti.
Bu düzenek İç Anadolu için en verimli kar düzeneğidir: Marmara'nın poyraz karından farklı olarak nem güneyden gelir, kar Konya-Karaman-Aksaray-Kayseri hattında yoğunlaşır.
2. Gerçekleşen (MGM ve üye ölçümleri)
- Konya Merkez: 32 cm (7 Mart sabahı), 24 saatte 22 cm.
- Karaman: 28 cm. Aksaray: 25 cm. Niğde: 30 cm.
- Kayseri Merkez: 24 cm; Erciyes 2.200 m'de 60 cm yeni kar.
- Ankara Çankaya: 14 cm; Esenboğa 18 cm.
- Eskişehir: 11 cm (bende 12 cm).
- Ürgüp: 27 cm (Deniz'in ölçümü).
- Antalya kıyısı: 3 günde 96 mm yağmur, Toroslar'da kar kotu 700 m.
3. Model karnesi
- ECMWF: Alçağın oluşumunu 6 gün önce gördü, Konya için 25-35 cm bandını 3 gün önce verdi. Neredeyse kusursuz.
- ICON: Miktarlarda ECMWF'ye yakın, konumu 50 km batıya kaydırdı; Eskişehir'e 20 cm verdi, 11 geldi.
- GFS: 5 gün önce alçağı Mısır'a indirip Türkiye'ye hiçbir şey vermiyordu. 2 gün kala ECMWF'ye yaklaştı, o zaman da Konya'ya 45 cm yükledi. Yani önce yok, sonra abartı. Bildiğimiz GFS.
- GEFS: 5 gün önce üyelerin %55'i İç Anadolu'ya 15 cm üstü veriyordu; deterministik GFS azınlıktaydı. Ensemble bir kez daha deterministik çıktıyı kurtardı.
4. Sonuç
Kıbrıs alçağı düzeneğinde ECMWF'ye güven, GFS'i ensemble üzerinden oku. Ve Mart'ta İç Anadolu'ya kar hâlâ yağıyor; kış bitti diyenlere duyurulur.
Gözlem ve düzeltmeler için başlık açık.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 11 üye beğendi
• harun_kayseri, turkan88, KutahyaMeteo946, ZulalFirtina, sinophavasi, seyitc, gurbuzm, halilk, Cansu_Sivas, ahmetb80, sanliurfaHavasi

Konu: 140
Alınan Beğeni: 710 mesajda 4.654
Verilen Beğeni: 582
(07.03.2026, 17:20)ModelciKemal Yazdı: Bu hafta sonu İç Anadolu'ya Mart ayında son yılların en kuvvetli karını getiren sistem için analiz ve model karnesi. Ayşe'nin sinoptik forumundaki yerini bir kez daha işgal ediyorum, kusura bakmasın. 1. Sinoptik özet 3... Kemal, teşekkürler; Çankaya ölçümüm 14 cm doğru, sabah 07:00'de bahçede cetvelle. Bu düzeneğin öğretici yanı: İç Anadolu için kar tahmininde 850 hPa sıcaklığından çok nem kaynağının yönü belirleyici. Poyraz karı Ankara'ya 5 cm bırakırken, Kıbrıs alçağı 15-30 cm getirir. Ankara'nın büyük kar olaylarının (Ocak 2022 dahil) neredeyse tamamı güneyli nem düzeneğiyle olmuştur. Yeni üyeler için bu ayrım çok önemli.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• karmert, cagataymeteo, aygun_ordu, yozgat646, VanMeteo543, soner566, kar_Busra, bulent_antalya, havaelif, Ekinci_Sanliurfa, aziz_hatay, trabzonlipelin
Konu: 2
Alınan Beğeni: 248 mesajda 428
Verilen Beğeni: 190
Bu kış Şanlıurfa için kar demek zor, soğuk hava bir türlü yerleşmiyor.
Tek eksik yağış sistemi, o da 5 Mart civarında geliyor gibi.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
Konu: 2
Alınan Beğeni: 281 mesajda 435
Verilen Beğeni: 309
Ben aynı kanaatte değilim. Marmara için asıl risk kar değil, buzlanma.
Konu: 55
Alınan Beğeni: 436 mesajda 2.176
Verilen Beğeni: 351
Ürgüp 27 cm doğru, hatta Uçhisar'da 35 cm vardı. Üç gün boyunca peribacaları karla kaplıydı; Mart güneşiyle kar, aynı karede. 6 Mart sabahı sis de eklenince gördüğüm en güzel manzaralardan biriydi, foto forumuna seri halinde koydum. Kemal abi, sistemi üç gün önceden yazdığınız için ekipmanı hazırlamıştım, teşekkürler. GFS'in Mısır senaryosuna inansaydım evde oturacaktım.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 101
Alınan Beğeni: 843 mesajda 5.100
Verilen Beğeni: 339
(07.03.2026, 17:20)ModelciKemal Yazdı: Bu hafta sonu İç Anadolu'ya Mart ayında son yılların en kuvvetli karını getiren sistem için analiz ve model karnesi. Ayşe'nin sinoptik forumundaki yerini bir kez daha işgal ediyorum, kusura bakmasın. 1. Sinoptik özet 3... Forumu işgal etmen değil, dolduran olman güzel Kemal. Teknik bir ekleme: alçağın Kıbrıs batısında 24 saat neredeyse sabit kalması, İç Anadolu'daki kar süresini uzattı; hızlı geçen bir Kıbrıs alçağı 10-15 cm bırakırdı. Sabit kalmasının sebebi, kuzeydeki 1038 hPa Sibirya yüksek basıncının alçağın doğuya ilerlemesini engellemesi; blokaj değil ama benzer etki. Marmara için not: bu sistemde İstanbul'a sadece 2 cm düştü, çünkü nem güneyden geldi ve Marmara'yı teğet geçti; Sinan'ın sessizliğinin sebebi bu.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 13 üye beğendi
• mustafa84, hamza_381, havanazlican, cerengozlem, hatay61, Meteoabdullah, serkan.kalkan, AzraA_Usak, GulayRuzgar, turany, zaferKar, kar_Arzu, sanliurfaHavasi
Konu: 62
Alınan Beğeni: 575 mesajda 2.896
Verilen Beğeni: 321
(08.03.2026, 03:32)SinoptikAyse Yazdı: Forumu işgal etmen değil, dolduran olman güzel Kemal. Teknik bir ekleme: alçağın Kıbrıs batısında 24 saat neredeyse sabit kalması, İç Anadolu'daki kar süresini uzattı; hızlı geçen bir Kıbrıs alçağı 10-15 cm bırakırdı... Sessizliğimin sebebini Ayşe açıkladı, ben de kabul ediyorum. Çekmeköy'de 2,5 cm, öğlene kalmadı. İstanbul'un kar düzeneği poyraz, İç Anadolu'nunki Kıbrıs alçağı; ikisinin aynı anda çalıştığı kışlar (2022 Ocak gibi) efsane oluyor. Bu kez Konya kazandı, hakkını yiyemem. Deniz'in peribacası fotoğraflarını gördüm, kıskançlığımı buradan ilan ediyorum.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 119 mesajda 160
Verilen Beğeni: 245
Bayburt şu an 7°C, yağmur sulusepkene döndü.
Konu: 53
Alınan Beğeni: 523 mesajda 2.492
Verilen Beğeni: 311
Antalya tarafı için ekleme: 96 mm üç günde doğru, MGM Merkez. Kemer'de 130 mm, Kumluca'da 145 mm ölçüldü; sera bölgelerinde su baskını oldu, üreticiler zarar gördü. Kıbrıs alçağı İç Anadolu'ya kar, bize sel getirir; aynı sistemin iki yüzü. Saklıkent'te 3 günde 90 cm yeni kar, kayak merkezi rekor kırdı. Bu arada Kumluca'daki 145 mm'nin 6 saati 70 mm; saatlik şiddet açısından ciddi bir değer.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Konu: 44
Alınan Beğeni: 463 mesajda 2.579
Verilen Beğeni: 228
Doğu Anadolu'ya sistem 7 Mart akşamı ulaştı ama zayıflamıştı: Erzurum 8 cm, Van 12 cm, Malatya 15 cm. Mart başında bizim için sıradan değerler. Konya'nın 32 cm'i ise Konya için gerçekten büyük, tebrik ediyorum. Şunu da ekleyeyim: Kayseri Erciyes'te 60 cm yeni kar sezonu iki hafta uzattı, kayak forumunda tablo güncellendi.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi

Konu: 0
Alınan Beğeni: 51 mesajda 74
Verilen Beğeni: 99
(08.03.2026, 18:56)PalandokenKar Yazdı: Doğu Anadolu'ya sistem 7 Mart akşamı ulaştı ama zayıflamıştı: Erzurum 8 cm, Van 12 cm, Malatya 15 cm. Mart başında bizim için sıradan değerler. Konya'nın 32 cm'i ise Konya için gerçekten büyük, tebrik ediyorum. Şunu da... Sabah kırağı bekleniyor mu, bahçedeki fideleri örtmeli miyim?
Model çıktılarında 850 hPa sıcaklığı -8'e kadar düşüyor.
Sıcaklık düşsün de nasıl düşerse düşsün.
Konu: 53
Alınan Beğeni: 490 mesajda 2.645
Verilen Beğeni: 305
(07.03.2026, 17:20)ModelciKemal Yazdı: Bu hafta sonu İç Anadolu'ya Mart ayında son yılların en kuvvetli karını getiren sistem için analiz ve model karnesi. Ayşe'nin sinoptik forumundaki yerini bir kez daha işgal ediyorum, kusura bakmasın. 1. Sinoptik özet 3... Bursa bu sistemden az etkilendi: Nilüfer'de 6 mm yağmur ve 2 cm sulu kar, Uludağ'da 40 cm yeni kar. Kemal'in karnesine küçük bir ekleme: ICON'un Eskişehir'e 20 cm verip 11 gelmesi, konum hatasının 50 km batıya olduğunu doğruluyor; benim istasyonumdaki yağış toplamı da ICON'un tahmininin yarısıydı. Modellerin konum hatası mm cinsinden ölçülebiliyor, bu istasyon sahibi için tatmin edici bir şey.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 151
Alınan Beğeni: 755 mesajda 5.038
Verilen Beğeni: 326
Katkılar için teşekkürler. Ayşe'nin Sibirya yüksek basıncı notunu karneye ekliyorum; alçağın sabit kalmasını ECMWF'nin doğru görmesi de aslında o yüksek basıncı doğru hesaplamasındandı. Halil'in "konum hatası mm ile ölçülür" cümlesi bu forumun sloganı olabilir. Bir sonraki Kıbrıs alçağında bu başlığı referans veririz; arşive kalsın.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alınan Beğeni: 27 mesajda 38
Verilen Beğeni: 58
Katılmam mümkün değil, bu sıcaklıklarla Gaziantep için kar demek insanları boşuna heyecanlandırır.
Kışın Güneydoğu Anadolu yolları kapanır mı, seyahat için soruyorum.
erolb adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:erolb adlı üyenin bu mesajını 1 üye beğendi
• mutlub
Alınan Beğeni: 15 mesajda 22
Verilen Beğeni: 44
Kar için 850 hPa sıcaklığına bakmak lazım, -5 altı iyi işaret.
Davis Vantage Pro2, çim üstü 1,5 m · Hanak / Ardahan
|