Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

2025 yazı kuraklığı: İç Anadolu'da yağış açığı ve Tuz Gölü'nün çekilmesi

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Haziran ortasındayız ve İç Anadolu için tablo şimdiden endişe verici. Bu başlıkta 2025 ilkbahar ve yaz kuraklığını, özellikle Konya Kapalı Havzası ve Tuz Gölü çevresini izleyelim.

Durum özeti:
  • Mart-Mayıs 2025 döneminde Ankara, Konya ve Aksaray çevresinde yağış uzun yıllar ortalamasının belirgin altında kaldı. Mayıs, İç Anadolu'nun normalde en yağışlı aylarından biridir; bu yıl konvektif sağanaklar (öğleden sonra gelişen kısa süreli sağanak) çok seyrek görüldü.
  • Kar örtüsü 2024-25 kışında zayıftı; ilkbahar akışları erken bitti.
  • Tuz Gölü'nde su aynası Haziran başında geçen yılın aynı dönemine göre gözle görülür şekilde küçüldü. Göl zaten sığ (çoğu yerde 1 m'nin altında) olduğu için birkaç santimlik seviye kaybı yüzlerce metrelik kıyı çekilmesine dönüşüyor.
  • Yeraltı suyu çekimiyle oluşan obruklar (karstik zeminin çökmesiyle açılan çukurlar) Konya Ovası'nda artış eğiliminde; MGM ve DSİ verileri bu bağlamda sık atıf alacak.

Meteorolojik çerçeve: Nisan-Mayıs boyunca Balkanlar üzerinde tekrarlayan sırt yapıları, Akdeniz alçak basınçlarının Anadolu içlerine ulaşmasını engelledi. Kuzeyli akışlar kuru geldi; Karadeniz kıyısı yağış aldı, iç kesim almadı.

Bu başlıkta ne paylaşalım? Yağış ölçümleri (istasyon konumu ve rakımıyla), Tuz Gölü ve baraj çevresinden tarihli gözlemler, mevsimlik model beklentileri. Kuraklık siyasi bir konu değil; kurumsal veri ve gözlemle sınırlı kalalım.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • gurkan08, kar_Seyma, SenayA_Yalova, erhankeskin, NevsehirMeteo607, yigitd74, VanMeteo543, meteotulin, Ozer_Aksaray, tunao55, PalandokenKar
Alıntı
Geçen hafta sonu, 7 Haziran, Tuz Gölü'nün Şereflikoçhisar tarafındaydım. Geçen yıl aynı tarihte suyun başladığı noktayı bir kaya ile işaretlemiştim; bu yıl suya ulaşmak için o kayadan yaklaşık 400 adım daha yürüdüm. Beyaz tuz düzlüğü ufka kadar uzanıyordu, üstünde altocumulus bulutlarının gölgesi; güzel bir kare ama huzursuz edici.

Gün batımında yansıma için su gerekiyor; bu yıl yansıma çekemedim. Fotoğrafçı için bile ölçü bu.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • zeki717, perihanfirtina, konyaHavasi, ali_72, meteosinan, Fadime.Sanliurfa, serdarkar, erolguler, KarAvcisi34
Alıntı
İç Anadolu için MGM uyarı verdi mi?
Sinoptik harita okumak bir sanattır.
Bulut fotoğrafı arşivi: 2014'ten beri
Alıntı
(16.06.2025, 11:38)BulutKovalayan Yazdı: Geçen hafta sonu, 7 Haziran, Tuz Gölü'nün Şereflikoçhisar tarafındaydım. Geçen yıl aynı tarihte suyun başladığı noktayı bir kaya ile işaretlemiştim; bu yıl suya ulaşmak için o kayadan yaklaşık 400 adım daha yürüdüm...
BulutKovalayan sen ne düşünüyorsun bu konuda?
Gaziantep için kar günü sayacı: sıfırlandı.
Alıntı
Bu 28 derecelik sıcaklık normal değil, iklim gerçekten değişiyor.
[-] vedatmeteo adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • umit86
Alıntı
Katılıyorum, bu sefer sıcaklıklar gerçekten normalin altında kalacak gibi.
Alıntı
Mart-Mayıs 2025 dolaşım açısından kısa özet:
  • Nisan'ın ikinci yarısında İskandinavya üzerinde 10 gün süren bir blokaj, oluk eksenini Batı Avrupa'ya kilitledi; Doğu Akdeniz sırt altında kaldı.
  • Mayıs'ta üç kez oluk yaklaştı, üçünde de Ege'ye kadar inip Anadolu içlerine giremedi. Ankara'da o günlerde bulut vardı, yağış yoktu; tipik "kuru cephe" geçişi.
  • 500 hPa'da anomali Mayıs boyunca İç Anadolu'da +6 ila +9 dam civarında pozitif.

Yaz için: Haziran'ın ikinci yarısında konvektif potansiyel yükselebilir ama havza ölçeğinde açığı kapatacak bir yağış rejimi değil. Güven derecesi: orta.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • Meteoosman, celal77, ertugrul01, karengin, ElvanFirtina
Alıntı
ICON soğuğu abartıyor, geçmişte de böyle yaptı.
GFS ile ECMWF arasında kalan adam
[-] utku_816 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • meteosinan
Alıntı
Mevsimlik ürünlerde durum: ECMWF Temmuz-Ağustos-Eylül için İç Anadolu'da sıcaklık anomalisi pozitif (yüksek güven), yağış anomalisi hafif negatif (düşük güven). CFS de aynı fikirde; ikisi anlaşınca şüphelenirim ama bu sefer fizik de destekliyor: kuru toprak, daha az buharlaşma, daha az konvektif yağış, daha da kuru toprak. Kısır döngü.

Olasılık: Haziran-Ağustos toplam yağışın normalin altında kalması %65. Yani Tuz Gölü için iyi haber yok, kötü haberi de abartmayalım.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • erhan_79, SivasMeteo868, Songul_89, gokyuzuEbru, arzufirtina, karsoner
Alıntı
Ege için yağış toplamları 50 mm'yi geçebilir, dikkat.
Run takibi: 06z ve 18z ara çıktılar dahil
[-] ayhan_77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • Azra_meteo, omer_59
Alıntı
(16.06.2025, 05:20)HavaAdmin Yazdı: Haziran ortasındayız ve İç Anadolu için tablo şimdiden endişe verici. Bu başlıkta 2025 ilkbahar ve yaz kuraklığını, özellikle Konya Kapalı Havzası ve Tuz Gölü çevresini izleyelim. Durum özeti: Mart-Mayıs 2025 döneminde...
İç Anadolu değil ama Marmara'nın güneyi için karşılaştırma: Nilüfer'de Mayıs 2025 yağışı 18,4 mm; uzun yıllar ortalaması 45-50 mm civarı. Nisan 31 mm ile normale yakındı. Yani kuraklık İç Anadolu'da başladı ama halkası bize kadar uzanıyor.

HavaAdmin'in bahsettiği obruklar için ölçüm dışı bir not: Konya'daki bir üyeden gelen bilgiye göre bahçe kuyularında su seviyesi bu bahar 3-4 m düşmüş; kaynak kişisel gözlem, resmi veri değil, o yüzden tabloya değil dipnota yazılsın.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • hamza_381, bulutKiymet, kilisliaynur, karsoner, barank
Alıntı
Katkılar için teşekkürler. Halil'in ayrımı doğru: kişisel gözlem dipnot, kurumsal veri tablo. Başlığı yaz boyunca açık tutuyorum; Eylül sonunda hidrolojik yıl kapanışında özet yazacağım.

Kaynak listesi: MGM aylık yağış değerlendirmeleri, DSİ havza raporları, Copernicus kuraklık göstergeleri. Üye istasyon verilerini ilk mesajın altında toplayacağım; konum ve rakım yazmayı unutmayın.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • hasan_hava, CerenFirtina, Radartugrul, erolguler
Alıntı
Teşekkür ederim, günlük özetlerin olmasa Güneydoğu Anadolu havasından haberim olmayacaktı.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Tugba89
Alıntı
(20.06.2025, 23:50)HavaAdmin Yazdı: Katkılar için teşekkürler. Halil'in ayrımı doğru: kişisel gözlem dipnot, kurumsal veri tablo. Başlığı yaz boyunca açık tutuyorum; Eylül sonunda hidrolojik yıl kapanışında özet yazacağım. Kaynak listesi: MGM aylık yağış...
Bu yağış ne kadar sürecek, bilgisi olan var mı?
Alıntı
Sivas için kar beklentisi yine boşa çıkarsa üzülürüm.
Radar ve uydu takibi sabah kahvesiyle birlikte
[-] tamerkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • MeteoNilgun
Alıntı