Konu: 53
Alınan Beğeni: 490 mesajda 2.644
Verilen Beğeni: 305
Herkese merhaba, bu hafta ailece Kaş'tayız ve bu sabah balkondan kelimenin tam anlamıyla ders kitabı gibi bir su hortumu gördük.
[Kıyı] Kaş / Antalya - 15.09.2026 08:20
Taşınabilir sensörle (evet, tatile de getirdim) sıcaklık 26,1 °C, nem %78, rüzgar neredeyse yok. Denizin üzerinde, kıyıdan tahminen 3-4 km açıkta, tabanı düz ve koyu bir cumulus congestus hattı vardı. 08:17'de bulut tabanından ince bir huni sarktı, 08:20'de deniz yüzeyinde su püskürmesi göründü, 08:26'da koptu. Toplam 9 dakika. Aynı hattan ikinci bir huni oluşmaya başladı ama deniz yüzeyine ulaşmadı.
Sorularım:
- Bu sabah gök gürültüsü duymadım, bulutlar da çok yüksek değildi. Süper hücre olmadan, bu kadar sakin havada hortum nasıl oluşuyor?
- Sabah saatinde olması tesadüf mü, yoksa kıyı meltemiyle ilgili mi?
- Fotoğrafını telefonla çektim, pek olmadı; bir sonraki için ayar önerisi olan var mı?
Bursa'daki istasyonum uzaktan 18,4 °C minimum gösteriyor, onu da not düşeyim; alışkanlık.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• aydoganu, karbekir, MeteoSule, Bayram_Nevsehir, leylaa_usak, samsunHavasi, veyselmeteo, AksarayHavasi, yilmaz83, kastamonuGozlem, tarikkar, eren_67, KarAvcisi34, yildirimv, karturan
Konu: 0
Alınan Beğeni: 6 mesajda 6
Verilen Beğeni: 34
Haklısın, bu senaryo daha gerçekçi duruyor.
Min-maks termometre ve manuel yağış kabı · 20 m
Konu: 101
Alınan Beğeni: 843 mesajda 5.100
Verilen Beğeni: 338
Halil, güzel bir gözlem; sorularınızı sırayla alayım.
1. Gördüğünüz, süper hücre gerektirmeyen türden bir su hortumu (non-supercell waterspout). Mekanizma: deniz yüzeyi 28 °C, üstte ise 850 hPa'da 12 °C civarında serin hava var (önceki günkü oluğun kalıntısı). Bu dik sıcaklık profili, zayıf rüzgar ve kıyıya paralel bir yakınsama (convergence) hattı yeterli. Yakınsama hattındaki küçük dönüşler, hızla yükselen congestus'un altında gerilip huniye dönüşür. Shear'a gerek yok, gök gürültüsüne de.
2. Sabah tesadüf değil: gece kara meltemi denize doğru eser, sabah deniz meltemine dönerken kıyı önünde yakınsama hattı oluşur. Türkiye kıyılarında su hortumlarının çoğu 07:00-10:00 arasında ve eylül-kasım döneminde görülür.
Güven derecesi: yüksek. Fotoğraf konusunu Bulut'a bırakıyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• Bayram_Nevsehir, meteoibrahim, Jale750, bulutserap, meteosenay, sinoptikemin, faruk.aygun, osman_91, Tanriverdi_Tekirdag, yakups, rustukose, YesimFirtina, yildirimv, yagmur_Figen, Songul_89
Alınan Beğeni: 523 mesajda 2.491
Verilen Beğeni: 310
(15.09.2026, 02:32)SinoptikAyse Yazdı: Halil, güzel bir gözlem; sorularınızı sırayla alayım. 1. Gördüğünüz, süper hücre gerektirmeyen türden bir su hortumu (non-supercell waterspout). Mekanizma: deniz yüzeyi 28 °C, üstte ise 850 hPa'da 12 °C civarında serin... Halil, bölgeye hoş geldin. Kaş-Kalkan hattı eylül-kasım arası su hortumu için Türkiye'nin en verimli yeri; Konyaaltı'ndan yılda 3-5 tane görürüm, çoğu sabah 07:00-10:00 arası. Ayşe'nin dediği gibi deniz sıcak, üstü serinleyince oluyor. Sadece bir uyarı: kıyıya yaklaşanı hafife almayın, birkaç yıl önce Kemer plajında şemsiyeleri uçurmuştu. Nem %78 yazmışsın, deniz kenarında sabah için normal; öğleden sonra %55'e düşer, onu da gözle.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Alınan Beğeni: 6 mesajda 10
Verilen Beğeni: 44
(15.09.2026, 02:32)SinoptikAyse Yazdı: Halil, güzel bir gözlem; sorularınızı sırayla alayım. 1. Gördüğünüz, süper hücre gerektirmeyen türden bir su hortumu (non-supercell waterspout). Mekanizma: deniz yüzeyi 28 °C, üstte ise 850 hPa'da 12 °C civarında serin... Aynen, zaten SinoptikAyse da benzer bir yorum yapmıştı.
Konu: 55
Alınan Beğeni: 436 mesajda 2.174
Verilen Beğeni: 351
Halil, telefonla bile olsa kaydettiğin için teşekkürler; tarih ve saat notun mükemmel, keşke herkes yazsa. Bir sonraki için: pozlama telafisini -0,7 yap ki beyaz huni gri bulut tabanından ayrılsın; ufku üçte bir çizgisine koy; ve mutlaka video çek, sonra kare al. Hortum 9 dakika sürüyorsa videonun bir karesi mutlaka iyi olur. Ben Kapadokya'da kara hortumu için aynısını yapıyorum. Denizin üzerindeki o koyu taban ve ince huni çok güzel bir kontrast verir.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 4 mesajda 6
Verilen Beğeni: 33
Uşak için akşam saatlerinde yağış devam eder mi?
Her sabah 07:00 ölçümü, Hatay
Araç termometresi gözlemcisi, resmi ölçüm değildir
Alınan Beğeni: 10 mesajda 10
Verilen Beğeni: 48
Bence bu kez model yanılmıyor, sen yanılıyorsun. Alçak basınç merkezi çok belirgin.
Bence ICON bu senaryoda haklı çıkacak, diğerleri değil.
Kayak sezonunda Yedikuyular kar raporları benden
Konu: 42
Alınan Beğeni: 416 mesajda 1.903
Verilen Beğeni: 372
Çeşme'de nadir ama olur; geçen ekim Ildır Körfezi'nde bir tane gördüm, 5 dakika sürdü. Denizdeki arkadaşlara not: huni gördüğünüzde yelkeni indirip motora geçin, 200 metre yakınında 40 knot üstü ani rüzgar olabilir. Su hortumu karaya çıkınca dağılır ama iskeledeki tekneleri halatından koparabiliyor. Halil, tatile sensör götüren adamdan bunu beklerdim, tebrikler.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Alınan Beğeni: 32 mesajda 53
Verilen Beğeni: 55
Yeni çıktı geldi, Akdeniz için yağış toplamları arttı.
Kar yağsın, gerisi teferruat.
Alınan Beğeni: 33 mesajda 39
Verilen Beğeni: 77
Teşekkürler, bu bilgi çok işime yaradı; yarınki yolculuk planımı ona göre yaptım.
Alınan Beğeni: 52 mesajda 59
Verilen Beğeni: 163
Dolu riski Akdeniz için ne zaman başlıyor?
Kayak sezonunda Saklıkent kar raporları benden
Alınan Beğeni: 27 mesajda 38
Verilen Beğeni: 91
Teşekkürler, sayende Eskişehir için plan yapabildim.
Emeğine sağlık, yeni üyelere de örnek olacak bir konu.
Meteoroloji sabır işidir.
Alınan Beğeni: 98 mesajda 143
Verilen Beğeni: 130
Isparta 29°C, çisenti aralıksız devam ediyor, şemsiye yetmiyor.
Soğuk hava dalgası mı? Şükür.
Alınan Beğeni: 490 mesajda 2.644
Verilen Beğeni: 305
(15.09.2026, 02:32)SinoptikAyse Yazdı: Halil, güzel bir gözlem; sorularınızı sırayla alayım. 1. Gördüğünüz, süper hücre gerektirmeyen türden bir su hortumu (non-supercell waterspout). Mekanizma: deniz yüzeyi 28 °C, üstte ise 850 hPa'da 12 °C civarında serin... Ayşe Hanım, teşekkürler; yakınsama hattını sonradan fark ettim, gerçekten kıyıya paralel bir bulut sırası vardı.
Ek gözlem: 16 Eylül sabahı 08:05'te yine aynı bölgede huni oluştu ama inmedi. Sıcaklık 25,8 °C, nem %80, deniz suyu (plajda 30 cm derinlikte) 27,9 °C. Deniz sıcaklığı için elimde termometre olmasına şaşırmayın. Bulut'un video önerisini uyguladım, bir kare gerçekten iyi çıktı; fotoğraf forumuna tarifini yazarım. Egeli, tekne uyarını yanımızdaki tekne sahibine ilettim, teşekkür etti.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
|