Konu: 23
Alınan Beğeni: 355 mesajda 1.215
Verilen Beğeni: 264
(27.09.2026, 22:00)ramazantan Yazdı: Peki bizim Gölköy'ün öğleden sonra sağanakları bu hattan mı geliyor, yoksa başka bir şey mi? Bizde sabah hiç yağmıyor çünkü. ramazantan, sizinki farklı bir rejim. İç kesimde gündüz güneş yamaçları ısıtıyor, vadi rüzgarı (gündüz vadiden yukarı esen rüzgar) nemli havayı dağa taşıyor, öğleden sonra orografik konveksiyon patlıyor. Kıyıda gece deniz, içeride gündüz güneş çalışıyor. İkisi de doğru, sadece farklı yerlerde.
Samsun / Atakum | Deniz 12 °C, 850 hPa -8 °C: kar bantları kurulur. | Karayel yoksa kıyıya kar yok.
SamsunKarayel adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:SamsunKarayel adlı üyenin bu mesajını 11 üye beğendi
• mardinFirtina, aygun_ordu, tugrul698, sukruelmas, meteomahmut, HalimeAyhan99, hasant872, sedatKar, meteosevil, NeslihanFirtina, Sinoptikkadir

Konu: 1
Alınan Beğeni: 181 mesajda 236
Verilen Beğeni: 387
O zaman ikimiz de haklıyız ramazantan. Ben kıyıda gece yağmurunu görüyorum, sen dağ köyünde ikindi sağanağını. Güzel oldu, iki gözlem birbirini tamamladı.
Alınan Beğeni: 61 mesajda 96
Verilen Beğeni: 229
Öğrendiklerimi özetleyeyim: sabah evden çıkarken şemsiye şart, öğleden sonra yaylaya çıkacaksam yine şart. Yani Karadeniz'de şemsiye hiç bırakılmıyor
Konu: 43
Alınan Beğeni: 443 mesajda 2.304
Verilen Beğeni: 412
(26.09.2026, 21:45)KaradenizYagmur Yazdı: Bu bölgede sonbahar yağışı orografiktir: nemli kuzeyli akış Kaçkarlar'a ve kıyı dağlarına çarpar, yükselir, yağar. Akış ne zaman gelirse yağış o zaman gelir, saatin bir önemi yok. His ile meteoroloji olmaz; veri yoksa... Cumartesi akşamı 'saatin bir önemi yok' yazmıştım. Veri aksini gösterdi, geri alıyorum.
Doğu Karadeniz kıyı şeridinde sonbahar yağışlarında belirgin bir gece-sabah zirvesi var (iki istasyonda da toplamın ~%60'ı 00-08 arası). İç kesim yamaçlarında ise öğleden sonra sağanakları ağır basıyor. Orografik etki her iki durumda da yağışı artırıyor ama zamanlamayı deniz-kara sıcaklık farkı belirliyor.
Sel açısından da önemli bir nokta: gece yağan şiddetli yağış insanlar uyurken dere yataklarını dolduruyor; uyarıların akşam saatlerinde verilmesi bu yüzden kritik. umit86, haklıydın, teşekkürler.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 18 üye:KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını 18 üye beğendi
• tekirdaglibilal, muglaliipek, ozan.kose, gokhan_74, NiluferS248, DuyguRuzgar, mardinFirtina, samsunfirtina, musa_58, kar_hande, Serife10, cemilu, karyavuz, Sinoptikbulent, kubilayKar, tayfung52, yildizgozlem, havasule
Alınan Beğeni: 181 mesajda 236
Verilen Beğeni: 387
Hocam asıl ben teşekkür ederim, veriye bakıp fikrinizi açıkça değiştirmeniz güzeldi. İstasyonu kapatmıyorum, kayda devam.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 138 mesajda 192
Verilen Beğeni: 250
Önerim: Ekim ve Kasım'ı da aynı dört saatlik dilimlerle kaydedelim. Ortak bir tablo açarsak mevsim ilerledikçe gece zirvesinin zayıflayıp zayıflamadığını görürüz.
Yağmur duası kabul olan bahçe sahibi.
Konu: 43
Alınan Beğeni: 443 mesajda 2.304
Verilen Beğeni: 412
Özet: Ortahisar ve Akçaabat istasyonlarının 1-26 Eylül saatlik verisi (resmi olmayan ölçüm) yağışın ~%60'ının 00-08 arası düştüğünü gösterdi. 24-26 Eylül radar döngüsünde hücreler gece kıyının 20-40 km açığında, kara esintisi ile nemli deniz akışının yakınsadığı hatta oluşup sabaha karşı kıyıya girdi; deniz suyu ~23 °C ile 850 hPa ~8 °C arasındaki 15 K fark gece kararsızlığını destekliyor. İç kesim yamaçlarında ise gündüz ısınmalı öğleden sonra sağanakları baskın. Kıyıda gece-sabah zirvesi var; umit86 haklı çıktı. Konu çözüldü olarak işaretlendi.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 23 üye:KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını 23 üye beğendi
• tamery349, cetind58, yagmur_sevgi, havaseher, guls, konyaHavasi, SivasMeteo583, vanFirtina, gokyuzuSevil, AynurSimsek59, hatay61, FerideD_Yalova, kastamonuGozlem, MeteoFatma, tunao55, Cemile.Ozbek, YavuzE95, cagataymeteo, karali, AsliAkbas97, bilalk, gurkan08, Guler.Turk
|