Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Fanlı kalkan ile pasif kalkan yan yana: öğlen 1,8 °C fark çıktı, hangisine güveneceğiz?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arkadaşlar, karsoner dün akşam kurulum rehberi başlığına ilginç bir not düştü: Yıldırım'daki bahçesinde fanlı (aspirasyonlu) kalkan ile pasif kalkanı yan yana kurmuş, 3 Eylül öğlen pasif kalkan 1,8 °C daha yüksek göstermiş. Rehberde ben "doğru yere kurulmuş 6-8 katlı pasif radyasyon kalkanı ±0,5 °C içinde yeterlidir" diye yazmıştım, o yüzden konuyu ayrı başlıkta ele almak istedim.
Açıkçası 1,8 °C bana fazla geldi. Benim deneyimimde iyi bir pasif kalkan, çim üstünde ve açık alanda kurulduğunda fanlı referansa çok yakın çalışır. Bu kadar fark genelde kurulum hatasından çıkar:
  • Sensörler önceden birbirine göre kontrol edildi mi?
  • İki kalkan aynı yükseklikte ve aynı zemin üzerinde mi?
  • Fanlı kalkanın fanı çalışıyor mu, kalkan gölgede mi kaldı?
  • Pasif kalkan yıpranmış, sararmış ya da ucuz tek katlı bir model mi?
karsoner, detayları buraya yazarsan birlikte bakalım. Veri doğruysa rehberi güncellemekten çekinmem, ama önce emin olalım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • sema.alkan, elvank105, meteosevil, hakanm84, yagmur83, osmaniyeliguler, ozdemirs01, Azra_meteo
Alıntı
Vds satın al
(04.09.2026, 10:15)IstasyonHalil Yazdı: Arkadaşlar, karsoner dün akşam kurulum rehberi başlığına ilginç bir not düştü: Yıldırım'daki bahçesinde fanlı (aspirasyonlu) kalkan ile pasif kalkanı yan yana kurmuş, 3 Eylül öğlen pasif kalkan 1,8 °C daha yüksek...
Selam Halil Bey, hemen yazayım:
  • İki kalkan aynı direkte, yan yana, ikisi de yerden 1,5 m, altı çim
  • En yakın duvar 12 m uzakta
  • İki sensörü kurmadan önce aynı kapalı kutuda 24 saat birlikte çalıştırdım, fark 0,1 °C içinde kaldı
  • Pasif kalkan 8 katlı, yeni, beyaz
3 Eylül 13:00-14:00 arası ortalama: fanlı 31,6 °C, pasif 33,4 °C. Rüzgar neredeyse yoktu.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • kar_Nazlican, havaceren, senaygozlem, osman_91, ozm, aktas_nevsehir
Alıntı
Bence bu kadar hassasiyet laboratuvar işi. 1-2 derece kimseyi öldürmez, sıcak sonuçta sıcaktır. Benim pasif kalkanım yıllardır çalışıyor, bir sorun görmedim.
Model takibi: ECMWF 00z/12z, GFS dört run
[-] yalcin107 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • malatyaliumut
Alıntı
(04.09.2026, 11:30)yalcin107 Yazdı: Bence bu kadar hassasiyet laboratuvar işi. 1-2 derece kimseyi öldürmez, sıcak sonuçta sıcaktır. Benim pasif kalkanım yıllardır çalışıyor, bir sorun görmedim.
yalcin107, o 1-2 derece rekor listelerini bozuyor. Her yaz forumda "benim istasyon 41 gösterdi" diye başlıklar açılıyor, sonra bakıyoruz ki rüzgarsız bir öğlende pasif kalkan. 1,8 derece, bir "ilçe rekoru" ile sıradan sıcak bir gün arasındaki fark olabilir. Bu yüzden her rekor iddiasında kalkan tipini soruyorum. karsoner'in yaptığı gibi yan yana ölçüm tam da ihtiyacımız olan şey.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • ozm, Acar_Kahramanmaras, serhat_zonguldak, oktaybayram, Sebnem.Karaman, havaselin, tayfung52, tokatlifigen, sivasGozlem, Gamze_68
Alıntı
(04.09.2026, 10:50)karsoner Yazdı: Selam Halil Bey, hemen yazayım:
  • İki kalkan aynı direkte, yan yana, ikisi de yerden 1,5 m, altı çim
  • En yakın duvar 12 m uzakta
  • İki sensörü kurmadan önce aynı kapalı kutuda 24 saat birlikte çalıştırdım...
Teşekkürler, kalibrasyon kısmı çok iyi. Birkaç ayrıntı daha: fanlı kalkan tam güneşte mi, yoksa ağaç ya da direk gölgesi düşüyor mu? Fan sürekli mi çalışıyor, geceleri kapanıyor mu? Güneş öğlen hangi taraftan geliyor, pasif kalkanın gölgesi fanlıya düşüyor olabilir mi? Fanlı kalkan gölgede kaldıysa farkın bir kısmı oradan gelir.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • efemeteo, havaselin, gul83, erhank63
Alıntı
(04.09.2026, 13:20)IstasyonHalil Yazdı: Teşekkürler, kalibrasyon kısmı çok iyi. Birkaç ayrıntı daha: fanlı kalkan tam güneşte mi, yoksa ağaç ya da direk gölgesi düşüyor mu? Fan sürekli mi çalışıyor, geceleri kapanıyor mu? Güneş öğlen hangi taraftan geliyor...
Fotoğrafları ekledim, öğlen 12:00, 13:00 ve 14:00'te çektim: iki kalkan da tam güneşte, üstlerinde ya da yanlarında gölge yok. Kalkanlar doğu-batı doğrultusunda yan yana, öğlen güneşi güneyden geldiği için birbirine gölge düşürmüyor. Fan 7/24 çalışıyor, kalkan içinden geçen hava hızı üreticiye göre ~3 m/s. Akşam da kontrol ettim, fark gece 0,1 °C'ye iniyor.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • soner566, tamer992, aydinHavasi, AkinN76, DuyguA_Van, Hulya_76, gokyuzueda
Alıntı
Merak ettim, fanlı kalkanın elektriği nereden? Bahçeye kablo çekmek zor olur. Bir de bakımı ne kadar uğraştırıyor, fan bozulursa ne oluyor?
Gökyüzü en iyi öğretmendir.
[-] aydogani adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • yagmur_Nurcan, kar_Nihal
Alıntı
12 V küçük bir fan, 1,5 W civarı çekiyor. 10 W'lık güneş paneli ve küçük bir akü ile besliyorum, üç haftadır sorun yok. Ayda bir fan girişini temizliyorum, toz ve örümcek ağı birikiyor. Fan durursa kalkan pasiften bile kötü olabilir, o yüzden istasyona fan durumu için ayrı bir kanal ekledim.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • Bayram_Nevsehir, diyarbakirFirtina, ozan.simsek, havanazan, DuzceHavasi
Alıntı
Güzel bir deney. Önerim şu: farkı tek bir sayı olarak değil, koşullara göre sınıflandırarak verelim. Pasif kalkandaki hata büyük ölçüde güneşlenmeye ve rüzgar hızına bağlıdır; rüzgar kalkanı kendiliğinden havalandırır. karsoner, rüzgar ve bulutluluk kaydın varsa 10 dakikalık verileri gönder. Rüzgarı <1, 1-3 ve >3 m/s diye üç sınıfa, saatleri de gündüz güneşli, gündüz bulutlu ve gece diye ayırıp grafikleyeyim.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • Sinoptikkadir, MeteoGulizar, Akgun_Mus, ilhan_malatya, nuray_van, aydogani, sevda.kilis, KonyaliMeryem
Alıntı
Temmuz'da benim pasif kalkanda 38,9 °C görmüştüm, Osmangazi'de. Bu tartışma o ölçümü mü sorguluyor şimdi? Kalkanım gayet kaliteli, bence ölçümüm doğru.
[-] yalcin107 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • riza.ozdemir
Alıntı
Vds satın al
(05.09.2026, 09:20)yalcin107 Yazdı: Temmuz'da benim pasif kalkanda 38,9 °C görmüştüm, Osmangazi'de. Bu tartışma o ölçümü mü sorguluyor şimdi? Kalkanım gayet kaliteli, bence ölçümüm doğru.
Sorgulamıyorum, anlamaya çalışıyorum. O gün öğlen rüzgar nasıldı? Maksimum hangi saatte geldi? İstasyonun altı çim mi beton mu?
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • tekirdaglibilal, samsunlihamza, tugrul_772, diyarbakirlimetin, Burcu_74
Alıntı
Çim üstü, 1,5 m. Maksimum 14:10'da geldi. Rüzgar hiç yoktu, yaprak kıpırdamıyordu, herkes sıcaktan kavruldu o gün.
[-] yalcin107 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • Sude_meteo, omerKar
Alıntı
Ben hâlâ ikna değilim. Piyasadaki 8 katlı pasif kalkanların malzeme kalitesi çok farklı; ince plastikten yapılanlar güneşte ısınıp içindeki sensöre ısı yayar. Nilüfer'de yıllardır pasif kalkanla ölçüyorum, komşu istasyonlarla aramda hiç böyle bir fark görmedim. Bence bu kadar fark ya kalkanın malzemesinden ya da kurulumdan geliyor. karsoner'inki hangi segment? Gerçi yan yana fanlı bir referansım hiç olmadı, bunu da dürüstçe söyleyeyim.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • unsalr, kar_hande, ilyas_hava, erhanc08
Alıntı
Üç günlük (3-5 Eylül) 10 dakikalık verileri Ece'ye gönderdim, özet burada:
Kod:
Koşul Ort. fark (pasif - fanlı) Gündüz güneşli, rüzgar <1 m/s +1,8 °C Gündüz güneşli, rüzgar 1-3 m/s +0,9 °C Gündüz güneşli, rüzgar >3 m/s +0,3 °C Gündüz bulutlu +0,4 °C Gece +0,1 °C
Halil Bey, pasif kalkan orta segment bilinen bir model, ince plastik değil; kat aralıkları geniş.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • havacitugay, karshavasi, gokyuzuSevil, betul94, DuyguRuzgar, MeteoGulizar, osmaniyeliguler, meteomeryem, emrekar, KahramanmarasMeteo2, havahazal, cengiz_604
Alıntı
(06.09.2026, 19:30)karsoner Yazdı: Üç günlük (3-5 Eylül) 10 dakikalık verileri Ece'ye gönderdim, özet burada: [code]Koşul Ort. fark (pasif - fanlı) Gündüz güneşli, rüzgar <1 m/s +1,8 °C Gündüz güneşli, rüzgar 1-3 m/s +0,9 °C Gündüz güneşli, rüzgar >3 m/s...
Grafiği ekledim. Tablo çok tutarlı: fark rüzgar hızı arttıkça düzenli biçimde azalıyor, bulutlu saatlerde ve gece neredeyse kayboluyor. Bu, pasif kalkanın güneşten aldığı ısıyı atmak için doğal havalandırmaya muhtaç olduğunun tipik imzası. Rastgele bir kurulum hatası olsaydı farkın rüzgarla bu kadar düzgün ilişkili olmasını beklemezdik. En büyük farklar 12:00-15:00 arasında, yani tam da günlük maksimumun ölçüldüğü saatlerde.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
[-] EnsembleEce adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • Meteoefe, adanahavasi, doganu, radarrustu, kar_Nazlican, faruk02, durmust, yasaro81, Elif.Kahramanmaras, sukruelmas, gokhan_diyarbakir
Alıntı