Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Beykoz'da 9 Eylül gecesi devrilen ağaçlar: hortum mu, mikro patlama mı?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugün 07:00'den 15:00'e kadar sahadaydım, Beykoz'un iç kesimlerinden Çekmeköy sınırına kadar yürüdüm. Pusula ve telefon GPS'iyle 63 devrik ağacın yönünü tek tek işaretledim:
  • Hasar şeridi ~1,2 km genişlik, ~2 km uzunluk.
  • Ağaçların tamamına yakını kuzeybatıdan güneydoğuya yatmış; kenarlara doğru yönler açılıyor (kuzeydoğu kenarda doğu-güneydoğu, güneybatı kenarda güney-güneydoğu). Kısacası ışınsal-yelpaze deseni.
  • Çapraz yatmış, dönen ya da merkeze toplanan tek bir grup bulamadım.
  • Çatı kiremitleri de hep güneydoğuya savrulmuş.
Haritayı ekte paylaşıyorum. Açık söyleyeyim, sahada "belki hortum izi bulurum" heyecanıyla yürüdüm; bulamadım. Bu arada Çekmeköy merkezdeki kendi istasyonum şeridin ~4 km güneybatısında kaldı: hamle yalnızca 52 km/s. Olay o kadar yerel.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 17 üye:
  • betul94, erhank63, ender.gultekin, vedatKar, kahramanmarasFirtina, can_85, tugrula710, derya_mugla, karvolkan, KutahyaMeteo946, cagatayates, Ozer_Aksaray, dogukan616, tulingozlem, utku_hava, Sude_meteo, zaferKar
Alıntı
Vds satın al
(11.09.2026, 18:50)KarAvcisi34 Yazdı: Bugün 07:00'den 15:00'e kadar sahadaydım, Beykoz'un iç kesimlerinden Çekmeköy sınırına kadar yürüdüm. Pusula ve telefon GPS'iyle 63 devrik ağacın yönünü tek tek işaretledim:
  • Hasar şeridi ~[b]1,2 km...
Harita gerçekten çok açık, emeğine sağlık. İtiraz edecek bir yer göremiyorum. Ama o zaman videodaki dönen bulut neydi? Kuzenimin görüntüsünde bir şey dönüyor gibi, onu nasıl açıklıyoruz?
Sabır, kar için en iyi araçtır.
[-] veyselmeteo adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • Sinoptiknazim, Meteoabdullah, Hatice713, elaziglierol
Alıntı
(11.09.2026, 19:35)veyselmeteo Yazdı: Harita gerçekten çok açık, emeğine sağlık. İtiraz edecek bir yer göremiyorum. Ama o zaman videodaki dönen bulut neydi? Kuzenimin görüntüsünde bir şey dönüyor gibi, onu nasıl açıklıyoruz?
Videoyu kare kare izledim. Görünen şey bulut tabanından sarkan bir huni değil; yere çarpıp yayılan rüzgarın kaldırdığı toz ve yaprak, önünde de yoğun bir yağış perdesi. Hamle cephesi boyunca oluşan küçük türbülans girdapları birkaç saniyelik dönme izlenimi verebilir ama ana hasarı onlar yapmaz ve bulutun dönmesiyle ilgileri yoktur. Bulut tabanında görüntü boyunca dönme gözlemlemedim.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • demira, SamsunliMelek, manisafirtina, YavuzE95, Siirt507, Hatice713, tolgaMeteo, leventg328, aydogank
Alıntı
Tamam, ben ikna oldum. Kendi istasyonumun verisi, harita ve radar aynı şeyi söylüyor. İlk mesajımdaki "hortum geliyor" hissimi geri alıyorum; korku anında insana öyle geliyor. Güzel bir ders oldu.
2012 yılından beri her sabah gökyüzü kontrolü.
Mobil cihazdan yazıyorum, kısa cevaplar için kusura bakmayın
[-] demira adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • Saliha_06, Seher.Yaman, Guler.Turk, necatikar, serkan_00, sakaryameteo566, gokyuzuEsra, kahramanmarasFirtina
Alıntı
(10.09.2026, 13:15)KonvektifCan Yazdı: Özelden gönderdiğin videoyu izledim veysel, kuzenin sağ olsun. Ama şunu açık söyleyeyim: tren sesi hortumun kanıtı değil. 90 km/s'yi aşan her kuvvetli rüzgar ağaçların, çatıların arasından geçerken aynı uğultuyu...
Gece bir daha okudum her şeyi. KonvektifCan, haklıymışsın, düzeltiyorum: bu bir mikro patlama (downburst). Basınç sıçraması, ışınsal devrilme ve bow echo aynı hikâyeyi anlatıyor. Bir de "teori ezberi" dediğim için kusura bakma, haksızlık etmişim.
Sabır, kar için en iyi araçtır.
[-] veyselmeteo adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • BeyzaGozlem, havacidogukan, polat_adana, berkkar, YucelE94, aydinHavasi, ilker_adana, meteosemra, selcukMeteo, tarikkar, enes_89, Sinoptikibrahim, yavuzs81, cengiz_604, aydinmeteo
Alıntı
Rica ederim veysel, ben de "tren sesi kanıt değil" derken iğneleyici yazdım, benden de özür. Kuzeninin videosu olmasa hamle cephesinin geçiş saatini bu kadar net eşleştiremezdik. Görgü tanığı + ölçüm + radar: en iyi kombinasyon bu.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • ferdafirtina, sukruelmas, Ekinci_Sanliurfa, MeteoNilgun, riza_83, can_78, gokyuzuSevil, Sinoptikefe, Radarturan
Alıntı
Ayşe Hanım'ın açıklaması aklımda kaldı. Hasarın büyüklüğü hortum demek değilmiş; ben büyük hasar görünce otomatik "hortum" diyordum. Kaş'taki su hortumu benzetmem de yanlıştı, o bambaşka bir yapıydı. Teşekkürler herkese.
[-] havaelif adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • kaan_bolu, keremk58, Miray_Usak, DuyguA_Van, samsunlihamza, muglaFirtina, Serap.Yalova, Isil00, efeates, ilkert76, zonguldak04
Alıntı
Herkese teşekkürler. Kayıt için iki not:
  • Bu tür hasarlı olaylarda saat, konum ve fotoğrafı MGM'nin ihbar kanallarına iletmek, şiddetli hava istatistiklerinin doğru tutulmasına yardımcı olur.
  • demira'nın dakikalık kaydı gibi veriler resmi olmasa da çok değerli; konuyu Amatör İstasyonlar bölümüne de bağlayalım.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • dogukanMeteo, selmagozlem, erzurum95, sakaryameteo648, zonguldakGozlem, Selda_Siirt
Alıntı
Özet: 9 Eylül 22:00 civarı Beykoz-Çekmeköy hattındaki hasar mikro patlama (downburst) kaynaklı.
  • Saha haritası: 63 devrik ağaç kuzeybatı-güneydoğu yönünde, ışınsal-yelpaze desenli; dönen/konverjan desen yok. Şerit ~1,2 km x 2 km; 4 km ötedeki istasyonda hamle yalnızca 52 km/s.
  • demira'nın resmi olmayan istasyonu: 22:14'te 3 hPa basınç sıçraması, 7 °C düşüş, 89 km/s hamle.
  • Radar: bow echo ve arka giriş jeti; Doppler'de dönme imzası yok.
  • Videodaki "dönen bulut": yağış perdesi ve savrulan toz.
Işınsal devrilme deseni, basınç sıçraması ve bow echo mikro patlamayı gösteriyor; hortum imzası yok. Tartışmayı kanıta taşıyan herkese teşekkürler. Konu çözüldü olarak işaretlendi.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Alıntı