HavaForumu
Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Meteorolojik Çeşitli Yorumlar (https://havaforumu.com/forum-73.html)
+--- Forum: Endeksler ve Sayısal Modeller (GFS, ECMWF, UKMO) (https://havaforumu.com/forum-29.html)
+--- Konu: Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) (/thread-3789.html)

Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - ModelciKemal - 10.03.2023

İki kış geride kaldı, artık hislerimizi de ölçelim. Anket seçenekleri:
  1. ECMWF
  2. GFS
  3. UKMO
  4. ICON
  5. GEM / JMA / diğer
  6. Hepsine bakarım, ensemble ortalaması

Oy verirken şunu düşünün: Hangi model size en çok heyecan verdi değil, hangisi en çok doğru çıktı. Bu ikisi farklı şeyler. GFS muhtemelen birinci soruda açık ara kazanır.

Tartışma kısmında da modeli seçme gerekçenizi yazın. Hangi olay, hangi bölge, hangi vade? "Bizim bölgede ECMWF yağışı hep az veriyor" gibi yerel gözlemler bu konunun en değerli kısmı olur.

Başarı Analizi [Sezon 1] konusundaki tablolar ile karşılaştırarak yazarsanız daha da iyi. Hislerimiz ile ölçümlerimiz ne kadar örtüşüyor, merak ediyorum.

Bir de vade ayrımı yapalım: 1-3 gün, 4-7 gün ve 7 günden sonrası için tercihiniz aynı mı? Benim cevabım hayır. İlk üç günde ICON ve UKMO'yu, 4-7 gün arasında ECMWF'yi, daha ötesinde ise yalnızca ensemble ortalamalarını ciddiye alıyorum. GFS'e her vadede bakıyorum, ama ona inanmak için ayrıca bir sebep arıyorum. Sizin de böyle bir "vade haritanız" varsa paylaşın; yeni katılan arkadaşlar için bu konunun en faydalı kısmı bu olabilir.

Anket bir ay açık kalacak. Sonuçları Nisan başında özetleyeceğim.

RE: Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - akgun04 - 10.03.2023

ECMWF dedim. Sebep basit: Beş gün sonrası için yaptığım planları en az o bozdu. GFS'e sabah bakıyorum ama akşam ECMWF'yi görmeden kimseye bir şey söylemiyorum.

RE: Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - KarAvcisi34 - 11.03.2023

Dürüst olayım: kalbim GFS, aklım ECMWF. Oyum ECMWF'ye gitti. Ama sabah 07:00'de GFS 00z çıkmadan kahvem içilmiyor, bunu da kabul ediyorum. Kemal'in ayrımı çok yerinde.

RE: Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - KaradenizYagmur - 11.03.2023

ICON dedim. Doğu Karadeniz'de orografik yağışı en iyi yakalayan o. ECMWF yamaç yağışlarını genelde %20-30 az veriyor, GFS ise bazen yağışı yanlış vadiye koyuyor. Bizim bölge için çözünürlük her şey.

RE: Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - SicakDalga07 - 12.03.2023

ECMWF, ama bir şartla: yazın 2 m sıcaklıklarında o da 1-2 derece yanılıyor, bu sefer düşük yönde. Antalya'da kıyı sıcaklıkları için en iyi sonucu ECMWF ile GFS'in ortalamasından alıyorum. Tek model değil, iki model.

RE: Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - AkinN76 - 14.03.2023

Ensemble ortalaması seçeneğine oy verdim. Forumu okuyana kadar tek run'a bakıyordum, şimdi GEFS plume grafiklerini açmadan fikir söylemiyorum. Bu forumun bana en büyük katkısı bu oldu.

RE: Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - PalandokenKar - 15.03.2023

GFS dedim, kimse şaşırmasın. Doğu Anadolu'da kar örtüsü üzerindeki gece minimumlarında GFS, ECMWF'den daha yakın çıkıyor. Başarı analizindeki tablom da bunu gösteriyor. Bölgeden bölgeye değişiyor, tek kazanan yok.

RE: Hangi Modeli Daha Başarılı Buluyorsunuz? (Anket ve Tartışma) - ModelciKemal - 03.04.2023

Anket sonucu (148 oy):
Kod:
ECMWF %52 Ensemble ortalaması %21 GFS %11 ICON %9 UKMO %5 Diğer %2
Sonuç sürpriz değil ama yorumlar çok öğreticiydi: KaradenizYagmur'un orografi notu, PalandokenKar'ın kar örtüsü minimumları, SicakDalga07'nin iki model ortalaması. Tek doğru model yok; doğru soru, doğru bölge ve doğru vade var.