HavaForumu
Orta-Doğu Karadeniz Kış 2025-2026 Beklentileri ve Sohbet - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Bölgesel Tahminler (https://havaforumu.com/forum-10.html)
+--- Forum: Orta ve Doğu Karadeniz (https://havaforumu.com/forum-58.html)
+--- Konu: Orta-Doğu Karadeniz Kış 2025-2026 Beklentileri ve Sohbet (/thread-3749.html)

Orta-Doğu Karadeniz Kış 2025-2026 Beklentileri ve Sohbet - SamsunKarayel - 15.11.2025

Kış kapıda, bölgemiz için beklentileri toplayalım.

Öncü sinyaller
  • ENSO: Zayıf La Niña, kış ortasında nötre dönüş.
  • Karadeniz yüzey sıcaklığı: Kasım ortasında 15 °C, normalin 1 derece üstünde.
  • QBO doğulu faz: kış ortasında soğuk dalgası ihtimalini artırır.
  • Geçen kış: Tipi ile Doğu Karadeniz kıyısında nadir kar.

Bölgesel beklentilerim
  • Kıyı (Samsun-Rize): Ilık başlangıç, Ocak sonu-Şubat başında bir soğuk dalgası. Ama ekseni batıda görünüyor; kıyıya kar ihtimali düşük-orta.
  • İç kesim (Bayburt, Gümüşhane, Tokat, Çorum): En az bir sert ayaz dönemi, -20 °C'ye yaklaşan geceler.
  • Dağlar: Zigana ve Kop'ta ortalamanın biraz üstünde kar.

Deniz-atmosfer tablosu hatırlatması
Deniz 10 °C'ye inene kadar kıyıya kar için 850 hPa'nın -9/-10 °C'ye düşmesi gerekir. Şubat'ta deniz 9 °C civarındayken -7 °C bile yetebilir.

Sohbet sorusu
Samsun kıyısında bu kış kar tutunur mu? Bayburt'un en düşük sıcaklığı kaç olur? Tahminlerinizi yazın, Mart'ta karne.

Karne kuralları
Samsun kıyısı için 'tutunma' demek, Atakum ya da İlkadım'da zeminde en az 2 cm karın bir saatten uzun kalması demek. Bayburt için esas değer forumdaki istasyon ve resmi değerlerin düşük olanı.

RE: Orta-Doğu Karadeniz Kış 2025-2026 Beklentileri ve Sohbet - KaradenizYagmur - 16.11.2025

Doğu Karadeniz kıyısı için benim tahminim: bu kış Of'ta kar tutunmaz. İki kış üst üste kıyı karı çok nadir. Bayburt için -21 °C diyorum.

RE: Orta-Doğu Karadeniz Kış 2025-2026 Beklentileri ve Sohbet - serkan.kalkan - 16.11.2025

Samsun'da bu kış kar tutunacak diyorum, Şubat'ın ilk haftası. İçimden bir ses öyle söylüyor.

RE: Orta-Doğu Karadeniz Kış 2025-2026 Beklentileri ve Sohbet - meteoleyla - 17.11.2025

Bayburt'tan -23 diyorum. Geçen kış -22 gördük, bu kış bir derece daha soğuk.

RE: Orta-Doğu Karadeniz Kış 2025-2026 Beklentileri ve Sohbet - SamsunKarayel - 10.03.2026

(16.11.2025, 10:05)KaradenizYagmur Yazdı: Doğu Karadeniz kıyısı için benim tahminim: bu kış Of'ta kar tutunmaz. İki kış üst üste kıyı karı çok nadir. Bayburt için -21 °C diyorum.
Karne: Samsun kıyısında bu kış kar tutunmadı; Poyraz fırtınası Şubat başında geldi ama poyrazla Samsun yağmurda kaldı. Of'ta da kar tutunmadı, KaradenizYagmur haklı çıktı. Bayburt en düşük -19,8 °C (3 Şubat); en yakın tahmin KaradenizYagmur'un -21'i. Tebrikler!

RE: Orta-Doğu Karadeniz Kış 2025-2026 Beklentileri ve Sohbet - KaradenizYagmur - 10.03.2026

(16.11.2025, 14:03)serkan.kalkan Yazdı: Samsun'da bu kış kar tutunacak diyorum, Şubat'ın ilk haftası. İçimden bir ses öyle söylüyor.
Teşekkürler SamsunKarayel. Aslında Samsun'daki arkadaşın 'Şubat'ın ilk haftası' tahmini tarih olarak isabetliydi, sadece rüzgar yönü yanlış çıktı. Karadeniz'de kar tahmininin yarısı soğuk, yarısı rüzgar yönü; bu kış bunu bir kez daha gördük.