HavaForumu
İç Anadolu Sonbahar 2026 Beklentileri ve Sohbet - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Bölgesel Tahminler (https://havaforumu.com/forum-10.html)
+--- Forum: İç Anadolu Bölgesi (https://havaforumu.com/forum-14.html)
+--- Konu: İç Anadolu Sonbahar 2026 Beklentileri ve Sohbet (/thread-3626.html)

İç Anadolu Sonbahar 2026 Beklentileri ve Sohbet - PalandokenKar - 08.09.2026

Eylül'ün ikinci haftası: yayla havası başladı. İç Anadolu'da sonbahar 2026 beklentilerini ve sohbetini bu konuda toplayalım.

Sonbahar takvimi (bölge ortalamalarına göre)
  • İlk don: Sivas ve Yozgat yükseklerinde Eylül sonu-Ekim başı; Konya ve Aksaray'da Ekim ortası.
  • İlk kar: Erciyes ve Sivas yükseklerinde Ekim; il merkezlerinde Kasım sonu-Aralık.
  • İlk ciddi yağış: Ekim'de Akdeniz alçaklarının Toroslar'ı aşarak ovaya ulaşmasıyla.

Bu yılın farkı
2025 kuraklığının ardından 2026 bahar yağışları normale yakın geldi, yaz kurak geçti. Sonbahar yağışlarının erken gelmesi, kış ekimi yapan çiftçiler için kritik. Karadeniz'in normalin üzerinde sıcak olması, kuzeyli ilk soğuk sokulmalarda Çankırı-Yozgat hattına erken kar getirebilir.

Kış tahmini
Mert'in kış tahmini Ekim sonunda geliyor. Ben Doğu'dan bakınca şimdiden ipucu vereyim: Eylül başında Sibirya'da kar erken başladı. Bunun anlamını Mert daha iyi yazar.

Hazırlık listesi
  • Soba ve baca temizliği, karbonmonoksit dedektörü
  • Araçlarda kış lastiği için Kasım başını beklemeyin; Sivas-Yozgat yüksekleri Ekim'de buzlanabilir
  • Seralarda ilk don için örtü hazırlığı

İlk kırağı, ilk don, ilk kar; tarih ve il ile yazın.

RE: İç Anadolu Sonbahar 2026 Beklentileri ve Sohbet - UzunVadeciMert - 08.09.2026

(08.09.2026, 20:26)PalandokenKar Yazdı: Eylül'ün ikinci haftası: yayla havası başladı. İç Anadolu'da sonbahar 2026 beklentilerini ve sohbetini bu konuda toplayalım. Sonbahar takvimi (bölge ortalamalarına göre) İlk don: Sivas ve Yozgat yükseklerinde Eylül...
Palandöken, ipucu doğru: Eylül başında Sibirya'da kar örtüsü genişlemeye başladı, ama asıl öncü sinyal Ekim ayının ortalama kar örtüsü genişlemesi. Şimdilik Konya için sonbahar beklentim: Ekim ortasına kadar kuru ve ılık, sonrasında iki-üç Akdeniz alçağı. İlk don Konya merkezde 16-20 Ekim arası.

RE: İç Anadolu Sonbahar 2026 Beklentileri ve Sohbet - NiluferC498 - 19.09.2026

Yozgat · 06:50 · 0,6 °C · açık, çukurlarda kırağı. İlk kırağı: 19 Eylül 2026. Yozgat'ın erken sonbaharı yine erken geldi.

RE: İç Anadolu Sonbahar 2026 Beklentileri ve Sohbet - BulutKovalayan - 22.09.2026

Ekinoks günü Kapadokya'da gün batımında altocumulus lenticularis gördüm; Erciyes yönünde üst üste üç katman, pastel renkler. Sonbaharın ilk kuvvetli güneybatı rüzgarı bu tür bulutlar için ideal. Sıcaklık gün batımında 17 °C, gece 7 °C.

RE: İç Anadolu Sonbahar 2026 Beklentileri ve Sohbet - sila_08 - 25.09.2026

Sivas (merkez) · 07:30 · 1,4 °C · açık, hafif kırağı. Kışlıklar çıkarıldı, sobalar kuruldu. Bu yıl ilk kar ne zaman gelir acaba?

RE: İç Anadolu Sonbahar 2026 Beklentileri ve Sohbet - PalandokenKar - 26.09.2026

(25.09.2026, 08:17)sila_08 Yazdı: Sivas (merkez) · 07:30 · 1,4 °C · açık, hafif kırağı. Kışlıklar çıkarıldı, sobalar kuruldu. Bu yıl ilk kar ne zaman gelir acaba?
Sivas'ta ilk kar ortalamada Kasım'ın ilk yarısında görülür, yüksek mahallelerde bazen Ekim sonu. Bu yıl sıcak Karadeniz ve erken Sibirya karı birlikte düşünülünce ben Ekim'in son haftası diyorum. Erzurum'da ise ilk kar önümüzdeki hafta gelebilir, oradan haber veririm.