|
Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (5. Bölüm: Deniz Etkili Kar ve Kıyı Konveksiyonu) - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Diğer ... (https://havaforumu.com/forum-81.html) +--- Forum: Faydalı ve Meteorolojik Bilgiler (https://havaforumu.com/forum-88.html) +--- Konu: Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (5. Bölüm: Deniz Etkili Kar ve Kıyı Konveksiyonu) (/thread-3402.html) |
Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (5. Bölüm: Deniz Etkili Kar ve Kıyı Konveksiyonu) - AnkaraSinoptik - 25.01.2023 Karadeniz kıyılarımız ve İstanbul için çok önemli olan bu konuyu, göl etkili kar (lake-effect snow) literatüründen uyarlanan bilgilerle genişletiyorum. Bilgiler sayfasındaki "Deniz Etkili Kar Nedir?" konusunun daha teknik devamı olarak okunabilir. Isı ve nem akışı Soğuk hava ılık su yüzeyinin üzerinden geçerken iki şey olur: su yüzeyi havaya duyulur ısı ve gizli ısı (buharlaşma yoluyla nem) verir. Bu akış, hava ile su arasındaki sıcaklık farkı ve rüzgar hızı arttıkça büyür. Sınır tabakası derinliği Havanın deniz üzerinde yükselebileceği derinlik, üstteki inversiyonun yüksekliğiyle sınırlıdır. İnversiyon ne kadar yüksekteyse bulutlar o kadar derin gelişir ve kar bantları o kadar güçlü olur. İnversiyon 1 km'nin altındaysa bantlar zayıf kalır. Bant tipleri
Kıyıdaki etki Kıyıya ulaşan bantlar yükseltiyle birlikte kuvvetlenir (orografik destek). Bu nedenle kıyı şeridi ile 200-300 m yüksekteki mahalleler arasında kar kalınlığında büyük farklar olur. Karadeniz'e özgü not Karadeniz kış ortasında 8-10 °C, erken kışta 12-14 °C civarındadır. Erken kış soğuk dalgalarında fark daha büyük olduğundan bantlar çok güçlü, ama kıyıda sıcaklık da yüksek olduğundan kar kotu belirleyici hale gelir. Yararlanılan başlık: açık erişimli göl etkili kar araştırma özetleri; WMO açık eğitim kaynakları, mezoskala meteoroloji modülü. RE: Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (5. Bölüm: Deniz Etkili Kar ve Kıyı Konveksiyonu) - SamsunKarayel - 25.01.2023 Tek güçlü bant kısmı Samsun için çok tanıdık: karayel denizin uzun ekseni boyunca estiğinde Atakum-İlkadım hattında bir koridor kar alırken Tekkeköy yağmurla geçebiliyor. İnversiyon yüksekliğini sondajlardan takip etmeyi bu yazıdan sonra alışkanlık haline getireceğim. RE: Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (5. Bölüm: Deniz Etkili Kar ve Kıyı Konveksiyonu) - KarAvcisi34 - 26.01.2023 "Kıyı ile 200-300 m yüksek mahalleler arasındaki fark" cümlesi İstanbul kar tartışmalarının yarısını açıklıyor. Çekmeköy 180 m ile Kadıköy sahil arasında bu yüzden sürekli farklı raporlar geliyor. RE: Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (5. Bölüm: Deniz Etkili Kar ve Kıyı Konveksiyonu) - SinoptikAyse - 27.01.2023 (25.01.2023, 21:09)AnkaraSinoptik Yazdı: Karadeniz kıyılarımız ve İstanbul için çok önemli olan bu konuyu, göl etkili kar (lake-effect snow) literatüründen uyarlanan bilgilerle genişletiyorum. Bilgiler sayfasındaki "Deniz Etkili Kar Nedir?" konusunun daha...İnversiyon yüksekliği için pratik yöntem: İstanbul ve Samsun sondajlarında sıcaklık çizgisinin sağa kırıldığı ilk seviyeye bakın. Kırılma 850 hPa'nın üstündeyse (1,5 km+) bantlar derin gelişir; 925 hPa civarındaysa bantlar sığ kalır ve kıyıya yalnızca kar serpintisi ulaşır. Model sondajlarında da bu seviye birkaç gün öncesinden izlenebiliyor. RE: Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (5. Bölüm: Deniz Etkili Kar ve Kıyı Konveksiyonu) - tamer992 - 27.03.2023 Şunu da ekleyeyim: Harfiyen katılıyorum. Herkese iyi akşamlar. RE: Meteorolojik Makale Çeviri Serisi (5. Bölüm: Deniz Etkili Kar ve Kıyı Konveksiyonu) - erolb - 04.05.2023 Açıklayıcı olmuş, sağ ol. 👍 |