|
Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Meteorolojik Çeşitli Yorumlar (https://havaforumu.com/forum-73.html) +--- Forum: Üyelerin Şahsi Tahminleri (https://havaforumu.com/forum-75.html) +--- Konu: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat (/thread-244.html) Sayfalar:
1
2
|
Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - HavaAdmin - 05.04.2026 Her yıl Nisan ortası, İç Anadolu ve Marmara'nın iç kesimleri için zirai don açısından en kritik dönemdir: ağaçlar çiçek açmıştır ve tek bir açık, sakin gecede sıcaklık sıfırın altına indiğinde ürün kaybı yaşanır. Bu başlıkta hafta 2 aralığındaki sinyali paylaşıyorum; kısa vadeli takip "Don & Buzlanma" forumunda yapılacak. Kaynak ve dönem ECMWF Extended, 2 Nisan 00z çıktısı. Değerlendirilen dönem: 13-19 Nisan (hafta 2). Sinyal
Don türü Beklenen senaryo, soğuk hava sokulumunun ardından gelen açık ve sakin gecelerdeki radyasyon donu (yerin gece ısı kaybıyla soğuması). Soğuk havanın kendisiyle gelen adveksiyon donu için 850 hPa'nın -4 °C altına inmesi gerekir; bu daha düşük olasılıklı. Kimler dikkat etmeli?
Güven derecesi: Orta. Sinyal üç ardışık çıktıda korundu ancak olayın tarihi ve şiddeti hafta 2 için belirlenemez. MGM zirai don uyarıları olay tarihine 2-3 gün kala yayımlanır; üreticilerin bu başlığı değil, MGM'nin resmi uyarısını esas alması gerekir. Buradaki amaç erken farkındalıktır. Kaynak: ECMWF Extended 02.04.2026, MGM zirai don bilgi sayfası. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - IstasyonHalil - 05.04.2026 (05.04.2026, 00:32)HavaAdmin Yazdı: Her yıl Nisan ortası, İç Anadolu ve Marmara'nın iç kesimleri için zirai don açısından en kritik dönemdir: ağaçlar çiçek açmıştır ve tek bir açık, sakin gecede sıcaklık sıfırın altına indiğinde ürün kaybı yaşanır. Bu...Nilüfer'de şeftali çiçekleri bu hafta dökülmeye başladı, küçük meyve tutumu var; komşu üreticiler bu başlığı görse gece uyuyamaz. Ben yine de paylaştım, farkındalık iyidir. Sorum: meyve tutumu döneminde eşik nedir? Çiçekte -2 °C diye biliyorum, küçük meyvede -1 °C mi? Bir de radyasyon donunda 2 m'deki sensör 0 °C gösterirken çim seviyesinde -3 olabildiğini yaşadım; üreticiye hangi değeri söylemeliyiz? İstasyon verim: 5 Nisan min 6,8 °C (05:50), max 19,4 °C. Şimdilik sorun yok. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - ModelciKemal - 05.04.2026 GFS 00z, 240. saat: İç Anadolu 850 hPa -4. EPS ortalaması aynı dönemde +1. Aradaki fark her zamanki gibi GFS'in hayal gücü. Ama dikkat: %35 üye sıfırın altı, bu az değil. Kar başlığı olsa "heyecan yapmayın" derdim; çiçek için %35 çok. Malatya için ben %45 diyorum, oradaki vadiler soğuğu havuz gibi tutuyor. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - nihatkurt - 05.04.2026 (05.04.2026, 00:32)HavaAdmin Yazdı: Her yıl Nisan ortası, İç Anadolu ve Marmara'nın iç kesimleri için zirai don açısından en kritik dönemdir: ağaçlar çiçek açmıştır ve tek bir açık, sakin gecede sıcaklık sıfırın altına indiğinde ürün kaybı yaşanır. Bu...Sıcaklık sıfırın biraz üzerinde bile olsa lapa lapa yağabilir, nem yeterliyse. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - karsoner - 05.04.2026 GFS çıktısı bugün kar sınırını 600 metreye indirdi. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - PalandokenKar - 05.04.2026 (05.04.2026, 07:32)ModelciKemal Yazdı: GFS 00z, 240. saat: İç Anadolu 850 hPa -4. EPS ortalaması aynı dönemde +1. Aradaki fark her zamanki gibi GFS'in hayal gücü. Ama dikkat: %35 üye sıfırın altı, bu az değil. Kar başlığı olsa "heyecan yapmayın" derdim...Erzurum'da Nisan'da don değil kar konuşulur; bu sabah 4 Nisan 06:20 şehir merkezi -6,2 °C, bahçede hâlâ 20 cm kar var. Bizim için bu tarih normal, kayısı yok, dert yok. Ama Malatya için HavaAdmin haklı. Oradaki üretici komşularımız bu dönemde bahçede duman ateşi ve rüzgar pervanesi hazırlığında olur. Dikkat edilmesi gereken şey: soğuk hava dalgası geçtikten sonraki ilk açık gece. Dalganın kendisi değil, arkası vurur. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - dogant - 05.04.2026 (05.04.2026, 19:32)PalandokenKar Yazdı: Erzurum'da Nisan'da don değil kar konuşulur; bu sabah 4 Nisan 06:20 şehir merkezi -6,2 °C, bahçede hâlâ 20 cm kar var. Bizim için bu tarih normal, kayısı yok, dert yok. Ama Malatya için HavaAdmin haklı. Oradaki üretici...Yağışın süresi kadar tutunması da önemli, gündüz erirse kalmaz. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - serefy - 06.04.2026 Şunu da ekleyeyim: Saatlik tahmine bakmakta fayda var, yağış tipi çok hızlı değişiyor. Zamanla göreceğiz. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - balikesirFirtina - 06.04.2026 Kısa not: Ensemble üyelerinin yarısı kar diyor, yarısı yağmur. Kolay gelsin. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - Meteokoray - 06.04.2026 (05.04.2026, 05:32)IstasyonHalil Yazdı: Nilüfer'de şeftali çiçekleri bu hafta dökülmeye başladı, küçük meyve tutumu var; komşu üreticiler bu başlığı görse gece uyuyamaz. Ben yine de paylaştım, farkındalık iyidir. Sorum: meyve tutumu döneminde eşik nedir?...Doğru diyorsun, Sakarya bu işten karlı çıkacak gibi. ❄️ RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - barank - 06.04.2026 Şunu da ekleyeyim: GFS ve ICON aynı gün için farklı yağış tipi veriyor. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - SinoptikAyse - 07.04.2026 Güncelleme: ECMWF 12z, 6 Nisan
Halil'in sorusuna: üreticiye 2 m değeri değil, çim seviyesi minimum söylenir; radyasyon donunda fark 2-4 °C olabilir. Küçük meyve tutumunda kritik eşik türe göre -1 / -1,5 °C civarıdır; bu konuda kesin rakam için tarım il müdürlükleri daha doğru kaynak. Güven: orta-yüksek. Kısa vadeli takibi Don & Buzlanma forumunda 12 Nisan'dan itibaren açacağız. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - sezgin_79 - 07.04.2026 Kar kalınlığı ile yağış miktarı arasındaki ilişki nedir, 10 mm kaç santim kar eder? Ankara'dan selamlar. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - meteosevil - 07.04.2026 Katılmam mümkün değil, bu sıcaklıklarla Bayburt için kar demek insanları boşuna heyecanlandırır. RE: Nisan 2026 zirai don riski: haftalık ensemble ne diyor, üreticiler dikkat - gurbuzm - 09.04.2026 ICON çıktıları saatlik bazda Aydın için karı gösteriyor. |