|
Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Meteorolojik Çeşitli Yorumlar (https://havaforumu.com/forum-73.html) +--- Forum: Kurumlardan Tahminler (https://havaforumu.com/forum-76.html) +--- Konu: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? (/thread-174.html) Sayfalar:
1
2
|
Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - IstasyonHalil - 06.09.2026 Merhaba, yaz boyunca not tuttum; sezon kapanırken paylaşayım. Haziran-Ağustos 2026 arasında forumda takip ettiğimiz, içinde 'dolu' ifadesi geçen 14 sarı kod uyarısını, forum gözlemleri ve MGM bültenleriyle karşılaştırdım. Amaç MGM'yi yargılamak değil, kendi gözlem ağımızın uyarıları ne kadar doğrulayabildiğini görmek. Yöntem: Uyarı kapsamındaki illerde forumda en az bir üye dolu bildirmişse veya MGM bülteninde dolu geçiyorsa 'tuttu'; yalnızca sağanak varsa 'kısmen'; hiçbir bildirim yoksa 'tutmadı'. Kod: No Tarih Bölge / iller Sonuç Not
1 03.06 İç Anadolu (Ankara, Konya) tuttu Polatlı 2 cm dolu
2 09.06 Doğu Anadolu (Erzurum, Kars) tuttu PalandokenKar bildirdi
3 14.06 Marmara iç (Bursa, Bilecik) kısmen yalnız sağanak
4 21.06 Kapadokya (Nevşehir, Kayseri) tuttu Ürgüp 1,5 cm
5 27.06 Ege iç (Denizli, Uşak) tutmadı bildirim yok
6 05.07 İç Anadolu (Ankara) tuttu Çankaya 1 cm
7 12.07 Kapadokya (Nevşehir) tuttu Ürgüp 2 cm, foto
8 16.07 Doğu Karadeniz iç (Gümüşhane) kısmen sağanak
9 22.07 Doğu Anadolu (Van, Ağrı) tutmadı bildirim yok
10 29.07 Marmara (İstanbul, Kocaeli) tuttu Kartepe eteği
11 08.08 İç Anadolu (Sivas, Yozgat) kısmen sağanak
12 15.08 Ege iç (Afyon, Kütahya) tutmadı bildirim yok
13 23.08 Doğu Anadolu (Erzurum) tuttu Palandöken 1 cm
14 30.08 Batı Karadeniz (Bolu) kısmen sağanakHam sonuç: 7 tuttu, 4 kısmen, 3 tutmadı. Yani %50 tam isabet. Ancak bir sorun var ve baştan söyleyeyim: 'tutmadı' dediğim üç uyarının hepsi forumda gözlemcimizin olmadığı bölgeler. Yani belki tuttu, biz görmedik. Bu tabloyu nasıl daha adil hale getiririz? Eleştiri bekliyorum. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - SinoptikAyse - 06.09.2026 Emeğine sağlık Halil, bu tabloyu tutan başka kimse yok. Yöntem eleştirim sonunda kendin söylediğin nokta: konvektif uyarılar il geneli için verilir, dolu ise birkaç kilometrekarelik hücrede düşer. Bir ilde tek bir gözlemcinin dolu görmemesi 'tutmadı' anlamına gelmez; 'doğrulanamadı' demek gerekir. Üç kategori yerine dört öneriyorum: tuttu / kısmen / doğrulanamadı / tutmadı. 'Tutmadı' yalnızca o gün il genelinde kararsızlığın hiç gelişmediği durumlar için (radar ve MGM bülteni ile). Bu düzeltmeyle %50 değil, doğrulananlar içinde %64 olur. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - dogant - 06.09.2026 İstanbul şu an 17°C, poyraz sert esiyor, hissedilen çok daha düşük. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - ModelciKemal - 06.09.2026 (06.09.2026, 20:26)SinoptikAyse Yazdı: Emeğine sağlık Halil, bu tabloyu tutan başka kimse yok. Yöntem eleştirim sonunda kendin söylediğin nokta: konvektif uyarılar il geneli için verilir, dolu ise birkaç kilometrekarelik hücrede düşer. Bir ilde tek bir...Ayşe'nin düzeltmesi doğru; ben bir de tersini soracağım: kaç dolu olayı uyarısız geldi? Benim notlarımda Temmuz'da Eskişehir'e iki kez uyarısız dolu düştü (küçük, 0,5 cm). Yalnızca uyarıların isabetine bakmak yarım hikaye; kaçırılan olaylar da tabloya girmeli. Yoksa 'her gün sarı kod ver' stratejisi yüzde yüz isabet eder. İstatistikçiler buna yanlış alarm oranı ile kaçırma oranını birlikte bakmak der. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - IstasyonHalil - 07.09.2026 (06.09.2026, 20:26)SinoptikAyse Yazdı: Emeğine sağlık Halil, bu tabloyu tutan başka kimse yok. Yöntem eleştirim sonunda kendin söylediğin nokta: konvektif uyarılar il geneli için verilir, dolu ise birkaç kilometrekarelik hücrede düşer. Bir ilde tek bir...İkisi de yerinde. Düzeltilmiş özet: 7 tuttu, 4 kısmen, 3 doğrulanamadı, 0 tutmadı. Kemal'in kaçırılan olaylar listesi için ayrı bir sütun açıyorum; Eskişehir'in iki olayını ekledim, başkası varsa yazsın. Böylece kış sonunda 'uyarı isabeti' ve 'kaçırma' iki sayıyı birlikte vereceğiz. Tabloyu düzenledim, ilk mesajı da güncelleyeceğim. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - leventKar - 07.09.2026 Sıcak hava dalgası için MGM sarı kod verdi. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - BulutKovalayan - 07.09.2026 12 Temmuz Ürgüp olayını doğrularım: 16:50'de başladı, 8 dakika sürdü, en büyük taneler 2 cm; cumulonimbus'un mammatus tabanını 16:20'de çekmiştim, dolu geleceği belliydi. 21 Haziran'daki daha küçüktü, 1,5 cm. İkisinde de uyarı vardı ve ikisinde de benim gibi bulut kovalayanlar için harika ışık oldu. Teşekkürler Halil, tabloda adımı görmek güzel. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - HavaAdmin - 07.09.2026 Bu çalışma forumun en değerli içeriklerinden biri olma yolunda. Yöntem önerisi: 'tuttu' için iki kaynaktan biri yetsin (MGM bülteni ya da forum gözlemi), 'doğrulanamadı' kategorisi Ayşe'nin dediği gibi eklensin, Kemal'in kaçırma listesi ayrı tablo olsun. Kış için de aynı biçimde kar ve buzlanma uyarıları tablosu tutabilir misin? Yıl sonunda derleyip Duyurular'da paylaşırız. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - KaradenizYagmur - 07.09.2026 Karadeniz kıyısı tabloda yok; doğru, çünkü yaz boyunca dolu uyarısı yerine kuvvetli yağış uyarısı aldık, o ayrı tablo. Yalnız 16 Temmuz Gümüşhane olayına 'kısmen' yazmışsın; o gün Torul'da fındık büyüklüğünde dolu düştüğünü Gümüşhane'den bir üyemiz Sel & Taşkın forumuna yazmıştı, kaynağı da il tarım müdürlüğü duyurusuydu. 'Tuttu' olarak düzeltebilirsin. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - balikesirFirtina - 07.09.2026 Deniz suyu 26 dereceyken denize girilir mi? Bu yaz sıcaklığı kadar nemi de rekor kırdı. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - barank - 07.09.2026 Yağmur nihayet geldi, toprak susamıştı. 🌧️ RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - taskinb - 07.09.2026 Bakalım. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - IstasyonHalil - 07.09.2026 (07.09.2026, 18:08)KaradenizYagmur Yazdı: Karadeniz kıyısı tabloda yok; doğru, çünkü yaz boyunca dolu uyarısı yerine kuvvetli yağış uyarısı aldık, o ayrı tablo. Yalnız 16 Temmuz Gümüşhane olayına 'kısmen' yazmışsın; o gün Torul'da fındık büyüklüğünde dolu...Düzelttim Yağmur, teşekkürler; kaçırmışım. Son durum: 8 tuttu, 3 kısmen, 3 doğrulanamadı. HavaAdmin, kış tablosunu tutarım; kar uyarılarında ölçüt 'kalınlık eşiği' olacağı için daha net olur. Herkesten ricam: dolu gördüğünüzde tarih, saat, ilçe ve tane çapını (cm) yazın; 'ceviz büyüklüğünde' güzel ama tabloya girmiyor. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - havacitolga - 07.09.2026 Gök gürültülü sağanak ve dolu için MGM turuncu kod verdi. Hortum ihtimali Ege için düşük ama sıfır değil. RE: Yaz 2026 dolu uyarılarının isabet değerlendirmesi: 14 sarı kod, kaçı tuttu? - Hulya_76 - 07.09.2026 (06.09.2026, 17:20)IstasyonHalil Yazdı: Merhaba, yaz boyunca not tuttum; sezon kapanırken paylaşayım. Haziran-Ağustos 2026 arasında forumda takip ettiğimiz, içinde 'dolu' ifadesi geçen 14 sarı kod uyarısını, forum gözlemleri ve MGM bültenleriyle...Aynen, zaten IstasyonHalil da benzer bir yorum yapmıştı. |