HavaForumu
Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Meteorolojik Çeşitli Yorumlar (https://havaforumu.com/forum-73.html)
+--- Forum: Denizlerimiz ve Kayak Merkezlerimiz (https://havaforumu.com/forum-77.html)
+--- Konu: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları (/thread-156.html)

Sayfalar: 1 2

Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - BulutKovalayan - 11.09.2026

11 Eylül sabahı Ürgüp'ten yola çıkıp Erciyes'e gittim; amaç gün doğumunda zirve çekimiydi ama gördüklerim bu foruma ait.

Gözlemler:
  • Tekir kapısı (2.200 m), 06:20: araç termometresine güvenmiyorum, yanımdaki küçük dijital termometre gölgede 4,2 °C gösterdi. Çimlerde nem, kırağı yok.
  • Zirvenin kuzey yamacında, 3.700-3.900 m arasındaki kuytularda geçen kıştan kalma kar yamaları hâlâ duruyor; üç yama saydım, en büyüğü bir basketbol sahası kadar.
  • 07:40 civarında zirvenin üstünde tek katlı bir lentikuler (mercek) bulutu oluştu, yaklaşık 40 dakika sabit durdu. Rüzgar aşağıda hafifti, yukarıda güçlü olmalı. 200 mm, f/8, 1/500.
  • Pistlerde kar makinesi hatlarının bakımı yapılıyordu; telesiyej kabinleri takılı değildi.

Sorularım: Erciyes genelde ne zaman açılır, ilk kar zirveye Ekim'de düşer mi ve kar makinesi için gece sıcaklığının kaç dereceye inmesi gerekir? Bir de: 2025-26 sezonunda Erciyes'te kar durumu nasıldı, ben o kış yalnızca fotoğraf için iki kez gitmiştim. Tahmin okumayı bilenler yardımcı olursa sevinirim, teşekkürler.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - PalandokenKar - 12.09.2026

Erciyes'i severim, bizden 300 m yüksek ama karı daha geç gelir; iç Anadolu kuruluğu. Cevaplar: açılış genelde Aralık'ın ilk yarısı, doğal karla açılan sezon nadir, çoğunlukla makine karı üstüne. Kar makinesi için ıslak termometre sıcaklığının (nemle düzeltilmiş sıcaklık) -3 °C altında olması gerekir; kuru havada -1 °C'de bile çalışır. Zirveye ilk kar Ekim'de düşer, çoğu yıl ikinci yarısında. 3.900'deki yamalar bu yıl eriyecek gibi görünmüyor, yani kışa hazır avans var.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - meteohilal - 12.09.2026

Develi bugün 16 derece, sokaklar bomboş. ☀️

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - kemalMeteo - 12.09.2026

(11.09.2026, 22:08)BulutKovalayan Yazdı: 11 Eylül sabahı Ürgüp'ten yola çıkıp Erciyes'e gittim; amaç gün doğumunda zirve çekimiydi ama gördüklerim bu foruma ait. Gözlemler: Tekir kapısı (2.200 m), 06:20: araç termometresine güvenmiyorum, yanımdaki küçük...
Kar için heyecanlı olanlar ICON son çıktısına baksın, senaryo güçlendi.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - cemil77 - 12.09.2026

Modeller çelişiyor, ECMWF kar diyor diğerleri yağmur; klasik durum. Görürüz.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - ModelciKemal - 12.09.2026

15 günlük ENS'te Erciyes zirvesi için Eylül sonuna kadar 850 hPa sıcaklığı +8 °C'nin altına inmiyor; yani zirvede gece -2, kar yok. 30 Eylül-3 Ekim penceresi Doğu'daki oluğa bağlı, oraya kadar bir şey söylemem. Lentikuler bulut için ise hava durumu değil rüzgar profili lazım: 500 hPa'da 80 km/s üstü batılı akış varsa Erciyes şapka giyer. 11 Eylül 00z'de tam da öyleydi, gözlemin modelle uyumlu.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - kardursun - 12.09.2026

ECMWF 00Z çıktısı İç Anadolu için yağışı biraz daha güneye kaydırdı.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - KarAvcisi34 - 12.09.2026

2025-26 Erciyes sezonu için hatırladıklarım: Aralık ortasına kadar zayıf, sonra Ocak'ın ilk haftasındaki Balkan dalgasıyla üç günde 55 cm; Şubat sonunda zirve civarında 180 cm'i gördü, Nisan ortasına kadar kaydılar. İyi bir sezondu, Uludağ'dan geri kalmadı. Bu yıl için erken; Ekim sonunda ilk soğuk dalgasını görünce konuşuruz. Bu arada lentikuler fotoğrafını Fotoğraf forumuna at, sezon öncesi moral olur.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - AsliAkbas97 - 12.09.2026

Bence de. Yağış yerine rüzgarı konuşmalıyız.

Tekir merkezde rüzgar çok sert, sokakta yürümek zor.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - onur_00 - 12.09.2026

Dolu için araba örtüsü işe yarıyor mu, deneyen var mı?

Erciyes şu an 21°C, batıdan kara bulutlar geliyor, sağanak yakın.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - kardursun - 13.09.2026

(11.09.2026, 22:08)BulutKovalayan Yazdı: 11 Eylül sabahı Ürgüp'ten yola çıkıp Erciyes'e gittim; amaç gün doğumunda zirve çekimiydi ama gördüklerim bu foruma ait. Gözlemler: Tekir kapısı (2.200 m), 06:20: araç termometresine güvenmiyorum, yanımdaki küçük...
Model tutarlılığına bakarsak 12 Eylül en kritik gün.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - Sevgi_95 - 13.09.2026

Sıcaklık düşüşü 12 Eylül akşamı başlayacak, sabırla bekleyelim.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - cemil77 - 13.09.2026

Sıcak çarpması vakaları artmış, hastaneler dolu.

Tropik gece kavramını bu yıl iyice öğrendik.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - HavaAdmin - 13.09.2026

Kayseri için birkaç iklim notu: ovada (1.050 m) ilk don ortalama olarak Ekim'in ikinci yarısında görülür; Tekir'de (2.200 m) bu tarih Eylül sonuna çekilir. Eylül ortasında 4 °C, Tekir için mevsim normali; yani gözleminiz sürpriz değil, güzel bir başlangıç.

Kar makinesi sorusunda PalandokenKar'ın verdiği ıslak termometre eşiği doğru; eklemek gerekirse Erciyes'in kuru havası bu açıdan avantaj, Uludağ'ın nemli havası dezavantajdır. Gözlem için teşekkürler; "araç termometresine güvenmiyorum" cümlesi bu forumun sloganı olabilir.

RE: Erciyes sezon açılış tahmini: Eylül ortasında Tekir'de 4 °C ve pist hazırlıkları - meteohilal - 13.09.2026

Bence GFS bu senaryoda haklı çıkacak, diğerleri değil.