|
Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Diğer ... (https://havaforumu.com/forum-81.html) +--- Forum: Faydalı ve Meteorolojik Bilgiler (https://havaforumu.com/forum-88.html) +--- Konu: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? (/thread-66.html) Sayfalar:
1
2
|
RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - BulutKovalayan - 31.08.2026 (30.08.2026, 07:44)SinoptikAyse Yazdı: Çok iyi bir özet, yanlış yok; WV için birkaç ekleme. Koyu kuru bant her zaman jetin arkası değildir; alçalan hava (subsidence) bölgesi de koyu görünür, yani yüksek basınç merkezleri WV'de koyu lekedir. İkincisi, WV'de...Ayşe Hanım, "kuru yarık" kavramını hiç bilmiyordum; geçen kış Antalya açıklarındaki alçakta uydu karesinde gördüğüm koyu dil buymuş demek, o gece gerçekten şiddetlenmişti. Yüksek basınç merkezlerinin de koyu göründüğü notunu ilk mesaja ekledim. Teşekkürler; WV artık daha az korkutucu. RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - erolguler - 31.08.2026 Sıcak dalgası enerji kesintilerine yol açtı, Balıkesir bazı mahalleler karanlıkta. RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - serkan.kalkan - 31.08.2026 Bu geceki don için domates fideleri ne yapayım, örtmek yeterli mi? RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - taner.kose - 31.08.2026 (30.08.2026, 02:56)BulutKovalayan Yazdı: Uydu görüntülerine fotoğrafçı gözüyle bakmaya başladım ve bir yıl sonra bir şeyler oturdu; öğrendiklerimi yazıyorum, yanlışlarımı uzmanlar düzeltsin. Amaç: bir uydu karesine bakıp "bu cumulonimbus mu, cirrus mu, sis mi"...Sıcak hava dalgası tarımı da vurdu, hasat erkene alındı. RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - EgeliRuzgar - 01.09.2026 Denizciler için VIS'in en güzel kullanımı: Ege'de meltem başlayınca kıyı şeridinin hemen içinde ince bir cumulus çizgisi oluşur, denizin üstü bulutsuz kalır; o çizgiyi görünce "meltem kalktı, çık" derim. Lodos öncesinde ise güneybatıdan gelen kalın altostratus perdesi bir gün önceden VIS'te görülür, tekneyi bağlama sinyalim odur. Fotoğrafçı, iyi ders; sırf senin için Alaçatı meltem çizgisini bir gün çekmen lazım. RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - bulutyeliz - 02.09.2026 Aynı fikirde değilim, ısı adası etkisini hesaba katmamışsın. Gece bile 22 dereceden aşağı düşmüyor, uyumak imkansız. RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - HavaAdmin - 02.09.2026 Bu başlığı eğitim forumunun uydu kaynağı olarak işaretledim; Sinoptik Analiz forumundaki harita rehberine de bağlantı ekledim. Küçük terminoloji notu: forumda "IR'de beyaz" derken renk skalasının siteden siteye değiştiğini hatırlatalım; bazı sitelerde soğuk tepeler siyahtır. Yorum yazarken "tepe sıcaklığı -52 °C" gibi değer vermek, renk adı vermekten daha güvenli. Bulut Kovalayan'a teşekkürler; foto forumundan eğitim forumuna geçiş güzel oldu. RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - cetind58 - 02.09.2026 (30.08.2026, 05:17)meteosevil Yazdı: Katılmıyorum, geçmiş verilere baktığımda Ağustos ayında böyle bir olay hiç yaşanmamış. Bence olayı büyütüyoruz. 24 derece bu mevsim için normal, rekor filan yok.Teşekkürler meteosevil, hep dört gözle bekliyorum yorumlarını. RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - bulutKiymet - 05.09.2026 Marmara için kuraklık ne durumda, barajlar doldu mu? RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - yavuz_hava - 07.09.2026 Bu tür fırtınalarda en tehlikeli şey uçan çatı sacları; sokağa çıkmayın. Bu fırtınanın adı var mı, Avrupa'dan gelen sistem mi? RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - ilkert76 - 15.09.2026 Sağ olasın, sorunun cevabını buldum ve konuyu da kapatabiliriz. RE: Uydu görüntülerinde IR, VIS ve WV kanalları: bulutları nasıl ayırt ederiz? - umit86 - 23.09.2026 20 Eylül fırtınası artık bir referans oldu, ondan beri böylesini görmemiştim. |