HavaForumu
Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Bölgesel Tahminler (https://havaforumu.com/forum-10.html)
+--- Forum: İstanbul (https://havaforumu.com/forum-53.html)
+--- Konu: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor (/thread-164.html)

Sayfalar: 1 2 3

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - gul83 - 26.09.2026

Gece bile 27 dereceden aşağı düşmüyor, uyumak imkansız.

Hissedilen sıcaklık 45'i buldu, nem çok yüksek.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - Oya.Dinc - 26.09.2026

Sıcaklar bitmeden serin bir sağanak olsa keşke.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - ZulalFirtina - 26.09.2026

Sıcaklık farkı şaşırtıcı: sahilde 16, tepede 8 derece daha serin.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - tunao55 - 26.09.2026

Kısa not: Şu anki hava fırtınadan çok kasırga gibi hissettiriyor. Zamanla göreceğiz.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - sema.alkan - 26.09.2026

GFS yüksek çözünürlüklü çıktısı İstanbul için daha gerçekçi.

Bu değer istasyondan mı yoksa model tahmini mi?

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - HavaAdmin - 26.09.2026

Güzel tartışma, teşekkürler. Küçük bir yönlendirme: 7 günün ötesine uzayan model senaryolarını (Ekim ortası, Kasım gibi) Uzun Vadeli & Mevsimsel Tahminler forumunda açalım; bu başlık Marmara'ya 3-5 Ekim etkisiyle sınırlı kalsın ki okuyan kişi neyin ne zaman gerçekleşeceğini takip edebilsin. Kemal, 12z güncellemesini beklerim; ben de ENS için Ankara tarafına bakacağım, İç Anadolu forumunda yazarım.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - bulutKiymet - 26.09.2026

(26.09.2026, 02:56)ModelciKemal Yazdı: Sabah kahvesiyle ECMWF 00z (26 Eylül) açıldı, Marmara için ilginç bir şey var; abartmadan yazıyorum. Ne görüyoruz? 3-5 Ekim arasında Skandinavya üzerinde kurulan sırt, Balkanlar üzerinden Karadeniz'e bir oluk...
Çok teşekkürler ModelciKemal, sorumu bu kadar sabırla cevapladığın için.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - celal77 - 26.09.2026

(26.09.2026, 02:56)ModelciKemal Yazdı: Sabah kahvesiyle ECMWF 00z (26 Eylül) açıldı, Marmara için ilginç bir şey var; abartmadan yazıyorum. Ne görüyoruz? 3-5 Ekim arasında Skandinavya üzerinde kurulan sırt, Balkanlar üzerinden Karadeniz'e bir oluk...
Bu yaz sıcaklığı kadar nemi de rekor kırdı.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - karsoner - 26.09.2026

Bu yaz İstanbul için en uzun sıcak hava dalgası oldu.

Sıcak dalgası enerji kesintilerine yol açtı, İstanbul bazı mahalleler karanlıkta.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - cengizKar - 26.09.2026

(26.09.2026, 20:36)karsoner Yazdı: Bu yaz İstanbul için en uzun sıcak hava dalgası oldu. Sıcak dalgası enerji kesintilerine yol açtı, İstanbul bazı mahalleler karanlıkta.
Haklısın, bu senaryo daha gerçekçi duruyor.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - serkan_hava - 26.09.2026

Aynı görüşteyim, bu sistem Marmara için ciddi yağış getirebilir.

İstanbul şu an 19°C, yağmur bitti, sokaklar yıkanmış gibi.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - DamlaFirtina - 26.09.2026

İstanbul için hafta sonu ne bekliyorsunuz, düğüne gideceğiz de.

ICON son çıktısında soğuk hava 24 Eylül için gösteriliyor.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - zekii81 - 26.09.2026

Aylık tahminlerin ne kadarı tutuyor sizce?

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - mustafaKar - 26.09.2026

Kesinlikle katılıyorum, meteoroloji bir gecede öğrenilmiyor.

RE: Ekim ilk haftası Marmara: ECMWF 00z Balkan kaynaklı ilk soğuk sinyali veriyor - ModelciKemal - 27.09.2026

(26.09.2026, 03:50)KarAvcisi34 Yazdı: Kemal, 850 hPa 2-3 dereceyi Ekim'in 4'ünde görmek... 2004 Ekim'inde Çekmeköy'de dolu ile karışık sulu kar gördüğümü çok iyi hatırlıyorum, tarih 20 Ekim'di. Tamam tamam, kendimi frenliyorum: 850 hPa -6'nın altına inmeden...
Söz verdiğim güncelleme: ECMWF 12z (26 Eylül) geri çekti. 4 Ekim 06 UTC 850 hPa İstanbul 4-5 °C, oluk ekseni doğuya kaydı, Ayşe'nin GFS'te gördüğü senaryoya yaklaştı. ENS ortalaması 6 °C. Yeni olasılıklarım: belirgin serinleme %50, 850 hPa 3 °C altı %20, Uludağ zirve kar tanesi %10.

Dedim size: ilk run heyecan, ikinci run gerçek. Kar Avcısı, 'geri çekerse ilk ben yazarım' demiştin, ben yazdım, kahvaltı senden.