HavaForumu
Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Meteorolojik Çeşitli Yorumlar (https://havaforumu.com/forum-73.html)
+--- Forum: Endeksler ve Sayısal Modeller (GFS, ECMWF, UKMO) (https://havaforumu.com/forum-29.html)
+--- Konu: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata (/thread-152.html)

Sayfalar: 1 2

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - leventKar - 08.09.2026

Kısa not: Ne zaman güncel çıktı gelir, saat kaçta yenileniyor? İstanbul'dan selamlar.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - HavaAdmin - 08.09.2026

Rehber için teşekkürler; Ölçüm Paylaşımları forumundaki format konusuna da bağladım. MGM'nin kar kalınlığı gözlemi de 07:00'de, açık alanda ve doğal zeminden yapılır; Halil'in standardı kurumsal yöntemle uyumlu, forum gözlemlerini resmi değerlerle karşılaştırılabilir kılıyor. Tek ek: ölçüm yerini bir kez seçin ve sezon boyunca değiştirmeyin; nokta değişince seri kırılır. Sezon başında bu başlığı herkesin okumasını rica ederim.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - unsalr - 08.09.2026

Kar için 850 hPa sıcaklığına bakmak lazım, -5 altı iyi işaret.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - tamerkar - 09.09.2026

Buradaki hesap bence hatalı; deniz suyu sıcaklığı hala 1 derece civarında, göl etkisi kar beklemek için erken.

Bence bu hafta değil, önümüzdeki hafta asıl olay.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - eren_izmir - 09.09.2026

Emin değilim, geçen hafta da böyle denmişti ama olmadı.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - sanliurfaHavasi - 10.09.2026

Katılmıyorum. Doğuda sıcaklıklar düşer ama Şanlıurfa gibi yerler bundan hiç etkilenmez.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - BulutKovalayan - 10.09.2026

Ürgüp'te kar tahtasını beyaz boyalı kontrplakla geçen kış yaptım, tek eksiğim üstüne düşen karın rüzgârla savrulması oldu; tahtayı bahçe duvarından 3 m uzağa alınca düzeldi. Fotoğraf için de küçük bir not: kar kalınlığını karede cetvelle göstermek belgeleme açısından güzel oluyor, gözlemle fotoğrafı eşleştiriyor. Teşekkürler Halil, bu sezon üç nokta ortalamasıyla yazacağım.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - bulutyeliz - 10.09.2026

GFS ve ICON aynı gün için farklı yağış tipi veriyor.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - balikesirliumit - 12.09.2026

Bence de, çıktıların bu kadar uyumlu olması iyi işaret.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - radarcahit - 12.09.2026

Bana kalırsa yağış toplamları abartılı, 20 mm bile zor.

Bence bu bir hafta önceki senaryo, güncel çıktılar farklı.

RE: Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata - gul83 - 13.09.2026

Sıcaklık rekoru kırılabilir, Marmara için tarihi günler.