|
Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Bölgesel Tahminler (https://havaforumu.com/forum-10.html) +--- Forum: Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Doğu Akdeniz (https://havaforumu.com/forum-59.html) +--- Konu: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? (/thread-33.html) Sayfalar:
1
2
|
Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - PalandokenKar - 05.06.2025 Merhaba, Bu forum kar kadar heyecanlı değil ama bir gecede bir yılın emeğini götürebilen olayı konuşuyoruz. Aşağıdaki rehber üreticiler, bahçe sahipleri ve don gözlemi paylaşacak üyeler içindir. Kısa ve maddeli tuttum; Erzurum'da lafı uzatan üşür. 1. İki tür don
2. Riskli dönemler (kabaca)
3. Hangi koşullarda alarma geçmeli?
4. Önlemler (kısa liste)
5. Forumda bildirim formatı Kod: [b]İlçe / İl[/b] - GG.AA.YYYY, gece minimumu SS:DD
2 m sıcaklık: -1,8 °C | Zemin/çim: -4,2 °C | Rüzgar: sakin | Gökyüzü: açık
Etkilenen ürün: kayısı (çiçek dönemi) | Gözlenen zarar: var/yok/henüz belli değil
Kaynak: kendi istasyonum / MGM istasyonu adıZarar iddiası için mutlaka kaynak ve tarih yazın; 'duydum' bu forumda geçmez. Sorular ve eklemeler için başlık açık. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - omer_59 - 05.06.2025 Sizce 2 Haziran için okullar tatil edilir mi? RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - zonguldak77 - 05.06.2025 Gaziantep şu an 25°C, poyraz sert esiyor, hissedilen çok daha düşük. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - sanliurfaHavasi - 05.06.2025 GFS çıktıları saatlik bazda Şanlıurfa için karı gösteriyor. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - HavaAdmin - 05.06.2025 Teşekkürler Palandöken, sabitledim. İç Anadolu için bir ekleme: Ankara çevresinde en riskli tarih penceresi 10-25 Nisan; 2025'te 12 Nisan gecesi Beypazarı'nda 2 m'de -2,4 °C, çukur bahçelerde -5 ölçülmüştü (MGM ve üretici birliği raporları). Radyasyon donunda 'çukur' kelimesinin altını çizerim: aynı köyde yamaçtaki bahçe kurtulurken 300 m aşağıdaki dere kenarı yandı. Bahçe kurarken yer seçimi de bir don önlemidir. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - yalcin107 - 06.06.2025 GFS çıktıları saatlik bazda Mersin için karı gösteriyor. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - sanliurfaHavasi - 06.06.2025 Aynı fikirdeyim, gerçekçi bir yaklaşım. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - sanliurfaHavasi - 06.06.2025 Şanlıurfa şu an 29°C, fırtına çatıdaki sacları uçurdu. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - eminarslan - 06.06.2025 Bu haritayı hangi siteden aldın? Ben de takip etmek istiyorum. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - IstasyonHalil - 06.06.2025 Rehberin 4. maddesindeki 'bitki yüksekliğinde okuyun' kısmı çok önemli, teşekkürler. Bir teknik soru: Davis'te sensör 2 m'de -1 °C gösterirken çimde -4 gördüğüm oldu. Bu 3 derecelik fark her radyasyon gecesinde aynı mı, yoksa kar örtüsü, toprak nemi gibi şeylere göre değişir mi? İkinci bir sensörü 30 cm'ye koymayı düşünüyorum, kalibrasyon farkı yaratır mı? RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - zonguldak77 - 06.06.2025 Bu kadar detaylı anlatım için sağ ol. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - buluttuba - 06.06.2025 (05.06.2025, 17:20)PalandokenKar Yazdı: Merhaba, Bu forum kar kadar heyecanlı değil ama bir gecede bir yılın emeğini götürebilen olayı konuşuyoruz. Aşağıdaki rehber üreticiler, bahçe sahipleri ve don gözlemi paylaşacak üyeler içindir. Kısa ve maddeli tuttum...Emeğine sağlık, yeni üyelere de örnek olacak bir konu. Teşekkürler, bu bilgiyi köyde babama da ilettim, tarlaya göre ayarlayacak. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - PalandokenKar - 06.06.2025 (06.06.2025, 18:56)IstasyonHalil Yazdı: Rehberin 4. maddesindeki 'bitki yüksekliğinde okuyun' kısmı çok önemli, teşekkürler. Bir teknik soru: Davis'te sensör 2 m'de -1 °C gösterirken çimde -4 gördüğüm oldu. Bu 3 derecelik fark her radyasyon gecesinde aynı mı...Halil, fark sabit değil. Kuru toprak ve açık gece: 3-4 derece. Nemli toprak: 1-2 derece, çünkü toprak ısıyı daha iyi iletir. Kar örtüsü üstünde fark 5-6 dereceye çıkar, kar yalıtır ve yüzeyi dondurur; Erzurum'da 2 m'de -22 iken kar üstünde -30 çok gördük. 30 cm'ye ikinci sensör iyi fikir, kalibrasyon farkı çıkmaz, ikisini bir gece yan yana koyup karşılaştır, yeter. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - koray.demirci - 06.06.2025 (06.06.2025, 20:01)zonguldak77 Yazdı: Bu kadar detaylı anlatım için sağ ol.Aynen öyle, bu kadar net bir sinyal görmezden gelinemez. RE: Zirai Don Uyarı Rehberi: Kimler, Ne Zaman Dikkat Etmeli? - SicakDalga07 - 09.06.2025 Antalya için not düşeyim: kıyıda don olmaz sanılır, olur; Aksu ve Kumluca ova tabanında Ocak-Şubat'ta 3-5 gece sıfırın altı görülür, seralar için asıl risk budur. MGM Antalya istasyonu kıyıda 4 °C gösterirken 15 km içeride -2 olabilir. Yani 'Antalya'da hava kaç' sorusunun cevabı sera sahibi için hiçbir şey ifade etmez; kendi min-maks termometresi şart. Rehbere Akdeniz seraları için bir satır eklenirse iyi olur. |