|
Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Meteorolojik Çeşitli Yorumlar (https://havaforumu.com/forum-73.html) +--- Forum: Denizlerimiz ve Kayak Merkezlerimiz (https://havaforumu.com/forum-77.html) +--- Konu: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar (/thread-159.html) Sayfalar:
1
2
|
Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - EgeliRuzgar - 11.03.2026 Bir Egelinin Sarıkamış notları. Hayatımda ilk kez kayak yapmak için Çeşme'den kalkıp Kars'a gittim; 2-8 Mart arasında oradaydım. Tekne bağlamayı bilen biri olarak kar ölçmeyi de öğrendim, sonuçlar aşağıda. Hava:
Kristal kar meselesi: Herkes "kristal kar" diyordu; gerçekten de kar avuca alınca toz gibi dağılıyor, kartopu yapılamıyor. Nem düşük ve sıcaklık çok düşük olunca böyle oluyormuş; teknik açıklamayı bilenler yazsın. Kayak için anlamı şu: düşünce acımıyor ve kayak altında ses gıcırtı gibi, buz gıcırtısı değil, şeker gıcırtısı. Gezi notu: Sarıçam ormanı içinden geçen pistler var; ağaçların arasından kaymak, Alaçatı'da rüzgar üstüne çıkmak kadar heyecanlıydı. Otel ve fiyat yazmıyorum, kural bu. Soru: Bu kadar düşük nemde kar neden erimeden buharlaşıyor? Güneşli günlerde örtü azalıyor ama su akmıyor. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - PalandokenKar - 11.03.2026 Hoş geldin Doğu'ya. Kristal kar: sıcaklık -15'in altında ve nem düşükken kar kristalleri birbirine yapışmaz, tanecikler ayrı kalır; kartopu için kristallerin yüzeyinde ince bir su filmi gerekir, o sıcaklıkta o film yok. Sarıçam ormanı da rüzgarı keser, kar yerinde ve bozulmadan kalır; bu yüzden Sarıkamış'ın karı Palandöken'den bile daha kuru. Erimeden buharlaşma sorusuna: adı süblimleşme, kar doğrudan su buharına geçer; kuru hava ve güneş yeterli, sıcaklığın sıfırın üstüne çıkması gerekmez. -18 senin için soğuk, bizim için Mart sabahı; bir dahaki sefere Ocak'ta gel, -30'u görürsün, ikinci ceket götür. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - serefy - 11.03.2026 Şu an kar taneleri iri ama tutmuyor, zemin ıslak. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - sanliurfaHavasi - 11.03.2026 (11.03.2026, 05:18)serefy Yazdı: Şu an kar taneleri iri ama tutmuyor, zemin ıslak.Kar sevenler için kötü haber, sistem güneyden geçecek gibi. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - karsoner - 11.03.2026 Marmara dağlarında kar çizgisi iyice indi, yamaçlar beyaz. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - barank - 11.03.2026 (11.03.2026, 09:41)sanliurfaHavasi Yazdı: Kar sevenler için kötü haber, sistem güneyden geçecek gibi.Bence de öyle, bu sefer senaryo oturmuş görünüyor. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - KarAvcisi34 - 11.03.2026 Kıskandım. İstanbul'da bu hafta 9 derece ve yağmur, ben burada Sarıkamış'ın -18'ini okuyorum. 2015 Şubat'ında Çekmeköy'de -9 görmüştük, kar avuçta dağılmıştı; o gün İstanbul'da kristal kar vardı diyebilirim, hayatımda bir kez. Egeli, ilk kayak için Sarıkamış iyi seçim; düşmesi ucuz. Sarıçam arasından geçen pistin fotoğrafını Fotoğraf forumuna koy, kışçılar için moral. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - meteosemra - 11.03.2026 Sarıkamış merkezde 2°C, yüksek kesimler daha soğuk olmalı. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - IstasyonHalil - 12.03.2026 (11.03.2026, 04:50)PalandokenKar Yazdı: Hoş geldin Doğu'ya. Kristal kar: sıcaklık -15'in altında ve nem düşükken kar kristalleri birbirine yapışmaz, tanecikler ayrı kalır; kartopu için kristallerin yüzeyinde ince bir su filmi gerekir, o sıcaklıkta o film yok...PalandokenKar'ın açıklamasına teknik ek: kar kristalinin biçimi, oluştuğu buluttaki sıcaklık ve nem oranına bağlıdır. -12 ile -18 °C arasında ve yüksek nem aşırı doygunluğunda dendrit (dallanmış, altı kollu) kristaller oluşur; bunlar yere düştükten sonra düşük nem ve düşük sıcaklıkta biçimini korur, işte o toz kar. Kristallerin arasında çok hava olduğu için yoğunluk 50-70 kg/m³; Uludağ'ın ıslak karı 150-200 kg/m³. Yani aynı 10 mm su eşdeğeri Sarıkamış'ta 15-20 cm, Uludağ'da 6-7 cm kar demek. Süblimleşme ölçümü için basit yöntem: açık alanda kar tahtasına günlük ölçüm; güneşli ve yağışsız günlerde örtü kaybı süblimleşmedir. Sarıkamış'ta Mart'ta günde 1-2 cm normal. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - havacisedat - 12.03.2026 (11.03.2026, 20:47)meteosemra Yazdı: Sarıkamış merkezde 2°C, yüksek kesimler daha soğuk olmalı.Katılıyorum, ancak yüksek kesimler için ayrı düşünmek lazım. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - havanazan - 12.03.2026 (12.03.2026, 00:20)IstasyonHalil Yazdı: PalandokenKar'ın açıklamasına teknik ek: kar kristalinin biçimi, oluştuğu buluttaki sıcaklık ve nem oranına bağlıdır. -12 ile -18 °C arasında ve yüksek nem aşırı doygunluğunda dendrit (dallanmış, altı kollu) kristaller...İstanbul havalimanında sis uçuşları etkiler mi sizce? RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - BulutKovalayan - 12.03.2026 Sarıçam ormanında kar fotoğrafı için küçük not: kar kristalleri güneşte parlarken pozlamayı bir buçuk durak eksiye alın, yoksa kar gri çıkar, kamera beyazı gri sanır. -18'de pil için içeride yedek taşıyın. Egeli, ağaç gölgelerinin kar üstündeki mavi tonunu yakaladıysan mutlaka paylaş; o mavi yalnızca kuru ve soğuk karda çıkıyor, Uludağ'da ıslak kar onu yutuyor. Gezi notları için teşekkürler. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - sanliurfaHavasi - 12.03.2026 Lapa lapa yağıyor ama tutmuyor, zemin ıslak. Bu hafta Şanlıurfa için gece don riski var mı? RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - trabzonlipelin - 13.03.2026 Trabzon şu an 5°C, dolu bitti, yağmur devam ediyor. RE: Sarıkamış'ta bir hafta (2-8 Mart 2026): kristal kar ve -18 °C sabahlar - SinoptikAyse - 13.03.2026 (11.03.2026, 00:32)EgeliRuzgar Yazdı: Bir Egelinin Sarıkamış notları. Hayatımda ilk kez kayak yapmak için Çeşme'den kalkıp Kars'a gittim; 2-8 Mart arasında oradaydım. Tekne bağlamayı bilen biri olarak kar ölçmeyi de öğrendim, sonuçlar aşağıda. Hava: Sabah...O haftanın sinoptik arka planı Egeli'nin gözlemiyle birebir örtüşüyor: 1-7 Mart arasında Doğu Anadolu üzerinde 1035-1038 hPa'lık bir yüksek basınç oturdu; açık gökyüzü, rüzgarsız geceler ve kar örtüsü üstünde güçlü radyasyon soğuması. -18 °C sabahlar bu üçlünün sonucu; 850 hPa'da aslında -8 civarıydı, yani asıl soğuk yerde üretildi (inversiyon: yerde soğuk, yukarıda ılık tabaka). Gündüz güneşle -1'e çıkması da aynı inversiyonun kırılmasıdır. Rüzgarın 5 knot'u geçmemesi de yüksek basıncın merkezine yakın olmanın işareti. |